Sportowcy powinni dostarczać swojemu organizmowi białko i węglowodany – to jasne. Nie wszyscy jednak wiedzą, jak duży wpływ na regenerację mięśni oraz efektywność treningu ma białko serwatkowe WPC 80 oraz tajemniczo brzmiące związki, jak cysteina, inulina oraz glutation. Rewolucja w diecie aktywnych? Czas dowiedzieć się więcej!
Co jeść przed, a co po treningu?
Przed treningiem należy dostarczyć organizmowi węglowodany złożone, które zapobiegają zbyt dużym skokom insuliny we krwi. Może to być kanapka z chleba razowego z hummusem i warzywami lub koktajl owocowy na bazie napoju roślinnego z dodatkiem takiej bomby odżywczej, jak zarodki pszenne. Po skończonym treningu trzeba uzupełnić poziom glikogenu w mięśniach, który jest materiałem zapasowym. Drugim bardzo ważnym składnikiem odżywczym jest białko, które sprzyja szybszej regeneracji oraz stymuluje wzrost masy mięśniowej.
Dobrym rozwiązaniem może być spożycie batonu proteinowego od razu po treningu, takiego jak baton GO ON z inuliną (naturalny prebiotyk), gdzie jest idealna proporcja węglowodanów do białka, czyli 2:1. W ich składzie znajdziemy przede wszystkim doceniany przez środowisko sportowców, wysokiej jakości koncentrat białka serwatkowego WPC 80
– dodaje Aleksandra Osłów, dietetyk Studia Sante.
Białko serwatkowe WPC 80
Serwatka zawarta w batonach proteinowych GO ON jest produktem ubocznym przy produkcji serów. Znajdujące się w niej białka są powszechnie cenione ze względu na swoje właściwości odżywcze i funkcjonalne, co jest szczególnie ważnym punktem w diecie zawodowych sportowców czy osób systematycznie ćwiczących.
W żywieniu człowieka pełnią bardzo ważną rolę jako wyjątkowo bogate i zbilansowane źródło aminokwasów. Obecność α-laktoalbuminy i β-laktoglobuliny, które wykazują się działaniem bioaktywnym sprawia, że serwatka spełnia funkcję żywności funkcjonalnej.
Dodatkowo aminokwasy te (przede wszystkim metionina) poprzez wpływ na proces metylacji komórek wykazują pozytywny wpływ na stabilność DNA. Ma to przełożenie na odpowiednie dawkowanie energii oraz dobre samopoczucie. Specyficzna budowa białek serwatkowych hamuje utlenianie frakcji LDL cholesterolu, co skutecznie zapobiega miażdżycy.
Białko serwatkowe jest bogate w aminokwasy, które są ważne przy produkcji w organizmie glutationu. Co to takiego?
Glutation z cysteiną – bezpieczne związki
Znanych jest wiele przeciwutleniaczy – witamina C i E, flawonoidy, beta-karoten czy koenzym Q. To nie wszystko. Batony proteinowe GO ON to źródło cysteiny regulującej prawidłowy poziom glutationu – białka pełniącego funkcję naturalnego przeciwutleniacza wytwarzanego w organizmie. Swoją wysoką wartość odżywczą zawdzięczają znakomitej przyswajalności białka, które wynika z optymalnych proporcji aminokwasów egzo-
i endogennych z wyjątkowo wysokim udziałem aminokwasów rozgałęzionych (BCAA), cysteiny i kwasu glutaminowego, które są niezbędne do produkcji glutationu w organizmie. Glutation to przeciwutleniacz, który chroni komórki przed wolnymi rodnikami. Oprócz właściwości antyoksydacyjnych, glutation wzmacnia odporność organizmu oraz ma działanie.
Glutation powszechnie występuje w komórkach organizmu człowieka. Ma silne działanie antyoksydacyjne – chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, oczyszcza organizm oraz doskonale zwiększa odporność. Jak to się dzieje? Wysoki poziom glutationu umożliwia organizmowi wytwarzanie większej liczby białych krwinek, które stanowią najważniejszy element obronny układu odpornościowego. Co by było, gdyby glutationu nie było? Gdyby w organizmie zabrakło glutationu, poszczególne komórki podlegałyby nieustającemu utlenianiu i niszczeniu. Organizm nie miałby wówczas czym bronić się przed bakteriami i wirusami, natomiast wątroba nie byłaby w stanie funkcjonować przy tak wielu toksynach.
Niedobór cysteiny natomiast może przyczynić się do obniżenia ilości glutationu
w organizmie, co zwiększa podatność komórek na szkodliwe działalnie wolnych rodników. Zapotrzebowanie naszego organizmu na glutation jest w dzisiejszych czasach szczególnie wysokie. Dlaczego? Ciągle dokądś się spieszymy, za czymś gnamy, stresujemy się… Chcemy być aktywni i żyć aktywnie, a to niesie ze sobą konieczność przemyślanego komponowania diety, ze szczególnym uwzględnieniem tego aminokwasu. Warto wspomnieć, że stężenie glutationu w organizmie maleje również wraz z wiekiem, ale mogą być tego powodem również choroby związane z procesem starzenia. Aby temu skutecznie zapobiegać, należy wybierać produkty bogate w cysteinę.
Inulina naturalnym prebiotykiem
Batony GO ON są również źródłem pochodzącego z gorzkiej czekolady magnezu, który pozytywnie wpływa na kondycję psychofizyczną. Zawarta w nim witamina B12 oraz miedź wspomagają funkcjonowanie układu odpornościowego i pozytywnie wpływają na utrzymanie prawidłowego metabolizmu energetycznego. Są także źródłem inuliny, która jako prebiotyk jest pożywką dla dobroczynnych bakterii jelitowych, wspomagając w ten sposób pracę układu pokarmowego. Inulina przede wszystkim wspomaga rozwój korzystnej mikroflory jelitowej. Jest również niezastąpionym wsparciem układu odpornościowego. Poleca się przyjmować ją nie tylko sportowcom, gdyż reguluje trawienie, co jest istotne dla osób dbających o swoje zdrowie. Stymuluje bowiem wzrost pożytecznych bakterii w jelicie, które biorą udział m.in.
w trawieniu spożywanych pokarmów. Dodatkowo zmniejsza syntezę kwasów tłuszczowych w wątrobie oraz stężenie triglicerydów w osoczu krwi. Dzięki systematycznemu dostarczaniu inuliny do organizmu regulowana jest nasza gospodarka węglowodanowa, a widać to po zmniejszaniu stężenia glukozy we krwi.
Dieta to styl życia, nie zakazy
Jak to wychodzi w praktyce, z ułożeniem w pełni właściwej diety dla osoby trenującej wcale nie jest tak łatwo. W przypadku sportowców wiele mówi się o białku, które przyczynia się do wzrostu masy mięśniowej oraz regeneracji uszkodzeń powstałych w trakcie wysiłku. Białko powinno stanowić 10-15%, węglowodany 55-60% a tłuszcz 25-30% zapotrzebowania kalorycznego na dany dzień. Dzięki temu można skutecznie wspomóc zdolności wysiłkowe, co nie będzie bez korzyści dla efektów treningu.
Zbyt duża podaż białka w diecie obciąża pracę wątroby i nerek, jak i zakwasza organizm. Wówczas należy zwiększyć dostarczanie wapnia oraz niezbędnych witamin z grupy B – dodaje Aleksandra Osłów, dietetyk Studia Sante.
Niezmiennie mówi się o tym, że dla naszego organizmu – niezależnie od prowadzonego trybu życia i natężenia aktywności fizycznej – najkorzystniejsze jest spożywanie pięciu pełnowartościowych posiłków.
dostarczył infoWire.pl