Łączenie, a także tworzenie nowych smaków to pasjonujące zajęcie. Dzięki niemu rozszerzamy swoją wiedzę w zakresie kulinariów oraz jesteśmy w stanie zachwycić członków rodziny lub znajomych swoim gastronomicznym kunsztem. Na tym polu możemy wykazać się również komponując własną herbacianą mieszankę.
Podobnie jak w przypadku przygotowywania posiłków, tworzenie herbacianych mieszanek wymaga koncentracji, wykorzystania odpowiednich składników, a przede wszystkim wyobraźni. Napar można bowiem skomponować tak, aby pobudzał bądź wyciszał, był słodki lub pikantny, nawiązywał do klasycznych smaków albo przeciwnie – był wypadkową naszych podróży po najdalszych zakątkach świata. Eksperci marki Akbar przygotowali trzy przepisy na herbaty, których smak z pewnością będzie wyjątkowy i wielowymiarowy.
Herbata korzenno-cytrusowa
Połączenie goździków z cytrusami gwarantuje wyjątkowe doznania smakowe. Herbata korzenno-cytrusowa z jednej strony jest orzeźwiająca i pobudzająca, z drugiej, dzięki korzennemu aromatowi nadaje napojowi interesującego, głębokiego smaku.
Składniki:
· Herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
· Łyżeczka świeżo startej skórki z pomarańczy
· Łyżeczka świeżo startej skórki z grejpfruta
· Pół łyżeczki suszonego kwiatu hibiskusa
· 2 goździki
Przygotowanie:
Łyżeczkę herbaty mieszamy z łyżeczką skórki grejpfrutowej i pomarańczowej – ważne, aby zetrzeć tylko wierzchnią warstwę (biała skórka jest gorzka). W moździerzu lekko kruszymy goździki i dodajemy do mieszanki razem ze szczyptą hibiskusa. Do zaparzacza do herbaty lub aluminiowego sitka wkładamy mieszankę, zalewamy wodą o temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 5 minut.
Herbata à la piña colada
Piña colada to drink, który kojarzy się głównie z wypoczynkiem w tropikach i rajskimi wyspami na Karaibach. W tym koktajlu dominują dwa smaki – ananasowy i kokosowy. Z dużą łatwością możemy te składniki wykorzystać komponując herbatę.
Składniki:
· Herbata liściasta Akbar Pure Ceylon
· Łyżeczka kandyzowanego ananasa
· Łyżeczka suszonego kokosa
· Łyżeczka suszonych jabłek
· 20 ml soku ananasowego
Przygotowanie:
Łyżeczkę herbaty mieszamy z pozostałymi składnikami i wrzucamy do zaparzacza na herbatę. Zalewamy wodą w temperaturze ok. 95oC i parzymy przez 5 minut. Przelewamy do szklanki i dolewamy sok ananasowy.
Rustykalna herbata z lawendą
Za pomocą herbaty możemy podróżować smakami zarówno w przestrzeni, jak i w czasie. Napar, w którego skład wchodzą owoce leśne oraz kwiaty nawiązuje do sielskiego klimatu polskiej wsi i beztroskich czasów młodości.
Składniki:
· Herbata Akbar Pure Ceylon
· Płaska łyżeczka suszonych jagód
· Płaska łyżeczka liofilizowanych malin
· Pół łyżeczki suszonej lawendy
· Pół łyżeczki dzikiej róży
Przygotowanie:
Łyżeczkę herbaty mieszamy z pozostałymi składnikami. Kilka listków dzikiej róży możemy pozostawić do późniejszej dekoracji. Mieszankę wsypujemy do zaparzacza i zalewamy wodą o temperaturze 95oC. Parzymy przez 5 minut. Do filiżanek nalewamy napar i dekorujemy listkami lawendy.
Smacznego!