Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2018-03-26

A A A POLEĆ DRUKUJ

Smacznie i odświętnie: wielkanocne inspiracje kulinarne

Na horyzoncie widać już Wielkanoc, ale wciąż jest czas, aby przygotować specjały na te wyjątkowe święta. Jajko, czyli kulinarnego bohatera wielkanocnego stołu, możesz podać w niecodziennej odsłonie, również miłośnicy śledzi także będą usatysfakcjonowani, a na deser idealnie sprawdzi się babka i sernik. Nie zwlekajmy, zabierajmy się za gotowanie i pieczenie!

Smakołyki, które znajdą się na wielkanocnym stole to zwykle wypadkowa tradycji i przyzwyczajeń domowników. Pewne jest jednak to, że ma być smacznie i odświętnie. 

Wspólnie z laureatami Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie”, zachęcamy do odkrywania na nowo bogactwa rodzimych produktów spożywczych. Sprawdzone receptury wystarczy „doprawić” szczyptą kreatywności lub sięgnąć po dobrze znane składniki i stworzyć z nich zupełnie nowe danie.

Zachętą do kulinarnych poszukiwań mogą być przepisy producentów, których wyroby zdobyły znaki jakości „Doceń polskie”. Certyfikaty są przyznawane artykułom spożywczym, które zostały wysoko ocenione przez specjalistów z branży spożywczej zasiadających w Loży Ekspertów. Wyroby z godłem promocyjnym cechują się odpowiednim smakiem i wyglądem, a także ceną adekwatną do jakości. Co równie ważne, logo „Doceń polskie” nie pozostawia wątpliwości co do pochodzenia wyrobu. Wyróżnione artykuły spożywcze to propozycje warte wypróbowania!

I. Świąteczna jajecznica z boczkiem i kabanosami

Do jej przygotowania zapraszają Zakłady Mięsne Henryk Kania S.A.

Składniki:
- 6 jajek
- 2 łyżki kremówki
- 3 kabanosy ZM Henryk Kania Maestro 120 g (nagrodzone certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- 100 g boczku ZM Henryk Kania
- kilka suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- suszona bazylia
- starty parmezan
- sól, pieprz
- 2 łyżki klarowanego masła
- kilka listków świeżej bazylii

Przygotowanie:

Pomidory kroimy w plasterki, czosnek siekamy, a następnie mieszamy go z pomidorami i odstawiamy. Jajka, kremówkę i parmezan roztrzepujemy widelcem i przyprawiamy solą oraz pieprzem. Na jednej patelni rozgrzewamy masło i dodajemy pokrojony w kostkę boczek oraz kabanosy Maestro i chwilę podsmażamy, po czym wlewamy roztrzepaną masę z jajkami. Na drugiej, suchej patelni podgrzewamy na małym ogniu pomidory z dodatkami. Gorącą jajecznicę przekładamy na talerz, a na nią nakładamy zawartość patelni z pomidorami, posypujemy resztą sera i bazylią.

II. Mleczne wulkaniki z jajek
Idealna propozycja dla milusińskich. Przepisem dzieli się Spółdzielcza Mleczarnia SPOMLEK.

Składniki (na 2 porcje):
- 2 jajka
- 4 plastry boczku
- 50 g Sera Mlecznego Serenada (Loża Ekspertów przyznała mu znak jakości „Doceń polskie” i tytuł TOP PRODUKT)
- mielona słodka papryka
- pieprz, sól

Przygotowanie:

Białka oddzielamy od żółtek, następnie ubijamy je na pianę. Plastry boczku podsmażamy z obu stron, po czym przekładamy je na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (po 2 plastry na każdą porcję). Na boczek ostrożnie wykładamy żółtko, następnie pianę z białek. Całość posypujemy startym serem (najlepiej użyć tarki o małych oczkach) i przyprawiamy.

Jajka pieczemy w piekarniku przez ok. 10-15 minut, w temperaturze 180 stopni Celsjusza.

V. Śledź w oleju rzepakowym pod cynamonem

Autorski przepis na śledzia (który jest częstym gościem zarówno na wielkanocnym, jak i bożonarodzeniowym stole) firmy Green Spoon. 

Składniki:
- 0,5 kg filetów śledziowych Matjas (czystych lub w oleju)
- 1 średnia cebula
- garść rodzynek
- mielony cynamon
- Zdrowy Olej Rzepakowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon (eksperci dwukrotnie nagrodzili go znakiem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT)
- Zdrowy Olej Rydzowy Tradycyjnie Tłoczony Na Zimno Green Spoon
- kolorowy, świeżo mielony pieprz

Przygotowanie:

Rodzynki zalewamy wrzątkiem. Jeśli kupiliśmy śledzia w zalewie olejowej, najlepiej go przepłukać, żeby olej nie zaburzył smaku. Filety kroimy na kawałki o szerokości ok. 4 cm i układamy w półmisku lub innym zamykanym pojemniku. Cebulę kroimy w plastry, a następnie w półksiężyce i układamy ją na pierwszej warstwie śledzia. Dodajemy kilka rodzynek, oprószamy cynamonem wg uznania (to aromatyczna przyprawa, nie warto przesadzać) i doprawiamy pieprzem. Całość podlewamy olejem rzepakowaym Green Spoon, można dodać także kilka kropek oleju rydzowego (który doda posmaku cebulowo-korzennego). W podobny sposób, według uznania, układamy kilka warstw śledzia. Gotową potrawę umieszczamy na noc w lodówce, następnego dnia jest gotowa do spożycia.

Dobrym dodatkiem do niej jest świeży chleb i naturalne masło.

IV. Sernik OSM Siedlce

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach zachęca do upieczenia smakowitego deseru.

Składniki ciasta:
- 3 szklanki mąki
- 0,75 szklanki cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 sztuka (kostka) tłuszczu mlecznego stołowego śmietankowego OSM Siedlce
- 1 łyżeczka smalcu
- 5 żółtek

Składniki masy serowej:

- 1 kg Twarogu sernikowego OSM Siedlce (który został dwukrotnie nagrodzony przez Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
- 6 żółtek
- 1 szklanka cukru
- 0,3 szklanki oleju
- skórka starta z 1 cytryny
- 2 sztuki budyniu waniliowego
- 1 szklanka mleka
- 1 kubek (250 g) śmietany kremówki 30% tł. OSM Siedlce 
- 11 białek jaj

Przygotowanie:

W misce umieszczamy składniki ciasta: mąkę, cukier, proszek do pieczenia, kostkę tłuszczu mlecznego, smalec i żółtka. Wszystko łączymy i zagniatamy ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godz. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, wyjmujemy ciasto z lodówki i ścieramy je na tarce o dużych oczkach. Układamy je na blachę równomiernie i delikatnie ugniatamy, a następnie zapiekamy na złoty kolor przez ok. 15-20 min w temp. 175 stopni Celsjusza. 

Śmietanę kremową 30% tł. ubijamy i odstawiamy, w oddzielnej misce na sztywną pianę ubijamy także 11 białek, również je odstawiamy. 

W kolejnym kroku ucieramy 6 żółtek z 1 szklanką cukru na puszystą masę, dodajemy olej i startą skórkę z cytryny. Do masy dodajemy budyń waniliowy, twaróg sernikowy oraz szklankę mleka. Całość bardzo delikatnie mieszamy. Następnie dodajemy wcześniej przygotowaną ubitą śmietanę kremową oraz ubite białka jaj. Całość delikatnie mieszamy i wylewamy na zapieczony spód ciasta. 

Wstawiamy całość do piekarnika i pieczemy przez 50 min w temp. 175 stopni Celsjusza.

Kiedy ciasto się upiecze, a piekarnik będzie wyłączony, uchylamy lekko drzwiczki i pozostawiamy sernik w piekarniku (dzięki temu nie opadnie). Po chwili wyjmujemy ciasto, podajemy gdy ostygnie.

V. Baba wielkanocna z Majonezem Białuty

Przepis na ten tradycyjny wielkanocny wypiek udostępniła firma BIAŁUTY.

Składniki:
- 4 jaja
- 1 szklanka cukru
- 1 szklanka mąki pszennej tortowej
- 0,75 szklanki mąki ziemniaczanej
- 1 małe opakowanie proszku do pieczenia
- 5 łyżek Majonezu Białuty (dwukrotnie nagrodzono go znakiem jakości i tytułem TOP PRODUKT)
- 1 szczypta soli
- 1 łyżeczka soku z cytryny + otarta cała skórka z cytryny
- masło lub margaryna do wysmarowania blaszki
- 2 łyżki bułki tartej do posypania formy
- opcjonalnie: polewa czekoladowa lub lukier
- opcjonalnie: 1 garść rodzynek

Przygotowanie:

Białka jaj i szczyptę soli ubijamy na sztywną pianę, dodając małymi porcjami cukier. Pod koniec ubijania dodajemy po jednym żółtku, cały czas ubijając. Mąkę ziemniaczaną i tortową mieszamy z proszkiem do pieczenia (jeśli dodajemy rodzynki należy je obtoczyć w mące).

Do ubitej piany dodajemy na przemian mąkę i majonez delikatnie mieszając ciasto łyżką, na samym końcu dodajemy skórkę z cytryny i sok. Foremkę smarujemy masłem i posypujemy bułką tartą, a następnie wykładamy do niej ciasto i pieczemy w temperaturze 170-180 stopni Celsjusza, od 45 do 50 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika, a po wystudzeniu – polewamy czekoladą lub lukrem.  

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 780 115 953
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS