Chiński Nowy Rok rozpocznie się 28 stycznia 2017r. Jak co roku Chińczycy powitają go w rodzinnym gronie przy suto zastawionych stołach, towarzyszyć mu także będą pokazy sztucznych ogni. Według horoskopu przyszły rok należy do Koguta, więc zapowiada się pracowicie. Pozwólmy sobie na pełne zaangażowanie w realizację marzeń, także tych kulinarnych. W tym roku mamy ku temu najlepsze warunki. Realizację marzeń o kulinarnych podróżach proponujemy rozpocząć od kuchni chińskiej.
Kuchnia chińska jest sztuką i to bardzo urozmaiconą – tak samo, jak różnorodna jest kultura kraju, z którego się wywodzi. To co ją łączy to charakterystyczne składniki (kiełki sojowe, pędy bambusa, chińskie grzyby i sos sojowy) i smaki: słony, słodki, kwaśny i ostry oraz ich połączenia, np. słodko-kwaśny, ostro-słodki. To wszystko nadaje jej niepowtarzalnego charakteru. Czerpiąc z tradycji kuchni chińskiej Hortex stworzył Mieszankę Chińską oraz Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną i proponuje liczne dania, które można z nich wyczarować.
- Mieszanka chińska Hortex – opakowanie 450 g w cenie 5,99 pln
- Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex – opakowanie 450 g w cenie 4,99 pln
- Bób - opakowanie 450 g w cenie 7,99 pln
Kulinarne inspiracje
BÓB PO CHIŃSKU
Lista składników:
- Bób Hortex – 1 opakowanie
- 1 papryczka chili
- 15 g świeżego imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 2-3 łyżki oleju
- 1 łyżka sosu sojowego
- ½ pęczka świeżej kolendryPrzygotowanie: Bób ugotuj w wodzie według przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzej olej, dodaj drobno posiekany imbir, czosnek, chili i chwilę smaż. Następnie wrzuć obrany bób i smaż wszystko krótko, doprawiając sosem sojowym. Na koniec całość wymieszaj z posiekaną kolendrą.
Wołowina z Warzywami w azjatyckim stylu
Lista składników:
- 400g wołowiny (od udźca)
- Warzywa na patelnię z przyprawą orientalną Hortex- 1 opakowanie
- Fasolka szparagowa zielona Hortex – 1 opakowanie
- 1 czerwone chili
- 2 ząbki czosnku
- 6 łyżek sosu ostrygowego
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sosu rybnego (np. squid)
- 1 łyżka cukru brązowego
- pęczek tajskiej bazylii
- 3-4 łyżki oleju do smażenia
- biały jaśminowy ryż lub makaron udon
Przygotowanie: Wołowinę lub indyka podsmaż na 2 łyżkach oleju. Następnie zdejmij z gazu i odstaw. W kubku wymieszaj sosy: ostrygowy, rybny, sojowy i cukier. Chili i czosnek pokrój na drobne kawałeczki i wrzuć na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Zanim się zarumienią dorzuć warzywa i smaż około 5 minut. Dolej mieszanką sosów i smaż około 2 minut. Następnie dodaj podsmażone mięso i całość posyp tajską bazylią i daj jej chwilę, aż zmięknie w sosie. Mięso podawaj z białym jaśminowym ryżem lub z makaronem udon, ugotowanych wg. przepisu na opakowaniu. Na koniec posyp jeszcze kilkoma listkami tajskiej bazylii i krążkami chili.
SAJGONKI
Lista składników:
- Mieszanka chińska Hortex – 1 opakowanie
- 300 g mięsa z udek kurczaka
- 1 opakowanie papieru ryżowego
- olej do smażenia (najlepiej ryżowy)
- sól, pieprz
Marynata:
- 4-5 łyżek sosu chili słodko-pikantnego
Przygotowanie:
Mięso pokrój w wąskie paski i włóż do marynaty na 30 minut. Później usmaż je na gorącym oleju, a po kilku minutach dodaj warzywa. Smaż dalsze 10 minut, lekko przestudź. Dopraw do smaku. Przygotuj papier ryżowy zgodnie instrukcją na opakowaniu. Farsz zawiń w papier ryżowy. Zwinięte sajgonki osusz na ręczniku papierowym, a następnie usmaż na kolor złoty.
dostarczył infoWire.pl