z pewnością będziesz chciał wprowadzić do swojego codziennego menu. Poeksperymentuj też z dressingami do Twoich ulubionych sałatek, a przekonasz się sam, jak łatwo można stworzyć wykwintne danie.
Sos sojowy Kikkoman stanowi inspirację do tworzenia ciekawych smaków. Wypróbuj więc kilka prostych przepisów, które pomogą urozmaicić Twoją dietę. Będziesz jeść zdrowo i … szczęśliwie!
Sałatka wiosenna
Składniki:
• mix sałat
• kilka plastrów wędliny np. pieczonej polędwicy
• pęczek rzodkiewek
• 1/2 czerwonej cebuli
Dressing:
• 3 łyżki oliwy
• 1-2 łyżeczki sosu sojowego Kikkoman
• sok z cytryny
• pieprz do smaku
• szczypta cukru
• odrobina wody
Przygotowanie:
1. Przygotuj dressing: połącz oliwę z sosem sojowym Kikkoman, dodaj sok z cytryny
i dolej odrobinkę wody. Przypraw szczyptą cukru i pieprzem do smaku.
2. Sałatę wypłucz, osusz, rzodkiewki i cebulę umyj i pokrój w plasterki.
3. Delikatnie mieszając połącz wszystkie składniki: sałatę, plasterki wędliny, cebulę, rzodkiewkę.
4. Całość polej wcześniej przygotowanym dressingiem.
Cytrynowy dressing
Składniki:
• 1/3 szklanki oleju roślinnego
• 1 łyżeczka startej skórki cytrynowej
• 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
• 1/4 szklanki soku pomarańczowego
• 3 łyżki sosu sojowego Kikkoman
• 2 łyżki cukru
• 2 łyżki świeżego, posiekanego szczypiorku
• 1 łyżka posiekanej, świeżej pietruszki
• 3/4 łyżeczki czosnku w proszku
Sposób przygotowania:
1. Wszystkie składniki umieść w słoiku z pokrywką, zakręć i energicznie potrząsaj, aż do połączenia wszystkich składników. Pozostaw na 30 minut.
2. Dobrze wstrząśnij przed użyciem. Polej swoją ulubioną kompozycję warzywną.
3.Przechowuj w lodówce.