Ile to razy zastanawialiśmy się w jaki sposób podkreślić smak kanapek oraz przekąsek? Gdy kompozycja najróżniejszych składników nie wystarcza, warto sięgnąć po sprawdzone Sosy Kieleckie. Zawsze są pod ręką, w słoiczkach o optymalnej gramaturze i smakują wszystkim – bez względu na wiek. Dziś testujemy dwa, totalnie różne warianty – curry i cygański.
Dlaczego właśnie sos ma urozmaicić nasz lunch? Bo można wykorzystać go na wiele sposobów:
• jako bazę do kanapek – rozsmarujmy go na pieczywie zamiast masła, humusu lub pasty,
• jako uzupełnienie sałatek – to świetna alternatywa dla oliwy lub majonezu,
• jako dodatek do mięs – jeśli zabieramy ze sobą do pracy gotowe posiłki.
Nieoczywisty aromat sosów przełamie rutynę. Dania możemy przygotować wcześniej w domu, ale jeśli mamy możliwość przyrządzenia lunchu na chwilę przed podaniem, sosy możemy zabrać ze sobą do pracy. Słoiczki o gramaturze 180 – 200 g nie obciążą za bardzo naszego bagażu.
Jesień w azjatyckim klimacie
Jeśli szukamy niecodziennych smaków, warto zainspirować się kuchniami świata. Jedną z chętniej wybieranych w porze lunchu jest kuchnia azjatycka. Jej znakiem charakterystycznym jest curry – mieszanka przypraw. Najczęściej komponuje się ją z kurkumy, gałki muszkatołowej, kolendry, czarnego pieprzu, imbiru, kardamonu, cynamonu, chili oraz kminu rzymskiego z odrobiną soli. Takie połączenie odpowiada za specyficzny aromat – wyrazisty, ale nie ostry. Genialnie sprawdzi się w sezonie jesienno-zimowym jako dodatek do rozgrzewających zup lub dań jednogarnkowych. My szczególnie polecamy połączenie Sosu Kieleckiego curry z gotowanym kurczakiem i ryżem. Danie będzie lekkie, bogate w białko, a do tego niesłychanie aromatyczne.
Kanapka na 1001 sposobów
A jeśli my lub nasze dzieci preferujemy lunch w formie kanapek, postarajmy się o ich urozmaicenie. Zrobimy to w łatwy sposób zmieniając formy pieczywa. Dzięki temu każdego dnia uzyskamy inną przekąskę. Możliwości jest sporo. Zobaczcie zresztą sami, jak wyglądałby tydzień z kanapkowymi wariacjami:
• poniedziałek: burger z ciecierzycy z dodatkiem kruchej sałaty (lodowej) i pomidora w bułce maślanej,
• wtorek: bajgiel z grillowaną cukinią, serem cheddar i jajkiem sadzonym,
• środa: skibki chleba pełnoziarnistego (bez mąki) z rukolą, serem kozim i szynką parmeńską,
• czwartek: domowe podpłomyki (przygotujemy je w kilka minut) z sałatą rzymską, cienko pokrojonymi plastrami awokado, papryką, serem typu feta i łososiem skropionym sokiem z cytryny,
• piątek: bagieta z roszponką, serem pleśniowym, grillowanym mango i salami.
Do każdej z wytrawnych przekąsek warto dodać sos, który podkreśli smak składników. W tym przypadku polecamy Sos Kielecki cygański. Wyjątkowo zasmakuje miłośnikom kuchni bałkańskiej. Wyróżnia się smakiem dojrzałych pomidorów i ma duże wyczuwalne cząstki papryki i cebuli. Z pewnością dostanie też plusa za konsystencję, ponieważ idealnie rozsmaruje się na pieczywie.
Z takimi dodatkami w prosty sposób zmienimy charakter potrawy. I pamiętajmy, że jeśli szukamy innych smaków, w linii Sosów Kieleckich znajdziemy jeszcze m.in. chrzanowy, tatarski, czosnkowy i meksykański. A to pozwoli nam na więcej kulinarnych eksperymentów.
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego cygańskiego: 3,59 zł brutto /200g
Sugerowana cena Sosu Kieleckiego curry: 2,59 zł brutto /180g