Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-09-02

A A A POLEĆ DRUKUJ

Sposób na niejadka! W nowym roku szkolnym z nowymi pomysłami

150x110

Obiad znowu niezjedzony? Zupa nietknięta? To częste rozterki przy domowym stole. Najczęściej ta niechęć dotyczy warzyw i owoców, które są przecież źródłem cennych składników odżywczych. Wydaje nam się, że próbowaliśmy już wszystkiego, by zachęcić dziecko do jedzenia? Polecamy kilka sposobów, jak pomóc dziecku zdrowo i z energią wkroczyć w nowy rok szkolny.

„Nasz organizm nie potrafi witamin wytwarzać ani magazynować, dlatego tak ważne jest ich codzienne dostarczanie w dobrze zbilansowanym posiłku – tłumaczy Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr. Dodatkowo owoce i warzywa są źródłem składników mineralnych, błonnika i wielu innych substancji bioaktywnych. Jak więc zachęcić dziecko do sięgania po nie? Na pewno warto próbować, a sposobów nie brakuje. Oto kilka rad ekspertów Knorr: Iwonny Niegowskiej, żywieniowca, oraz szefa kuchni Piotra Murawskiego.

Sztuka i zabawa na talerzu

Często sami mówimy, że „jemy oczami”. Nie bez przyczyny - posiłek podany w atrakcyjnej formie może skutecznie zachęcić do sięgnięcia po jedzenie, zwłaszcza dziecko. Jego uwagę przyciągnie ciekawy, niewidziany wcześniej kształt kanapki czy zaskakujące połączenie barw na talerzu. Piętrową kanapkę można obwiązać szczypiorkiem niczym wstążką, z rzodkiewki zrobić łuski ryby, a z połówki papryki - czapkę pirata. Co więcej, atrakcyjne podanie sprawi, że jedzenie może stać się doskonałą zabawą. Kanapkę można rozwiązać, z ryby zjeść łuski, a pirata pozbawić smacznej czapki. A więc pomysł na obiad? Z kotlecików zróbmy oczy, nos z ryżu lub ziemniaczanego puree, a usta z surówki. Do dzieła! Oto przepis na Małe kotleciki dla dzieci.

Czas przygotowania: 15 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 500 dag mięsa mielonego,

- 1 wołowa kostka rosołowa Knorr,

- 1 jajko,

- 2 łyżki bułki tartej,

- 4 ziemniaki,

- 2 średnie marchewki,

- 1 jabłko.

Przygotowanie:

  1. Rozpocznij od przygotowania aromatycznej pasty. W małej ilości wody rozpuść kostkę Knorr, by danie było pysznie przyprawione, i dodaj niej mięso mielone.
  2. Mięso połącz z jajkiem i wyrób masę. Stwórz niewielkie kotleciki, obtocz je w bułce i usmaż na oleju na rumiano.
  3. Ugotuj ziemniaki, odcedź i zrób z nich puree.
  4. Marchewki i jabłka umyj, obierz i zetrzyj na tarce (na drobnych oczkach).
  5. Danie fantazyjnie ułóż na talerzu. Na środku kolorowego talerza ułóż łyżkę ziemniaczanego puree, wyżej połóż dwa małe kotleciki. Z surówki stwórz uśmiech.

Dzieci do jedzenia będzie próbował zachęcać też Zapiekany Pan Kartofel, Kanapki Kotki i Jajka jeże:

http://www.przepisy.pl/przepis/zapiekany-pan-kartofel#szukaj/zapiekany pan kartofel/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/wesole-kanapki-z-twarozkiem-kotki#szukaj/kanapki kotki/przepisy

http://www.przepisy.pl/przepis/jajka-jeze#szukaj/jeże/przepisy

Kupujemy razem, gotujemy razem

Dzieci uwielbiają udawać dorosłych - wystarczy zaobserwować, jaką uwagą dziewczynki obdarzają mamine szpilki czy torebkę, a chłopcy - składzik z narzędziami taty. Idąc tym tropem, warto powierzyć dziecku proste czynności kulinarne i podkreślać wagę tego, co robi. Możemy zacząć już na etapie planowania menu i zakupów, a następnie włączyć naszą pociechę we właściwe przygotowania. Badania instytutu Millward Brown[1] na temat samodzielności naszych milusińskich w kuchni pokazują, że większość, bo 56% dzieci, lubi gotować, a tylko co 10. dziecko stwierdza, że nie lubi tego typu czynności. Pozostaje jeszcze duża grupa dzieci obojętnych, które nawet nie wiedzą, jaka to radość przygotować coś własnoręcznie, bo nie dano im wcześniej takiej możliwości.

Wykorzystajmy tą wiedzę przy planowaniu najbliższego obiadu. Dobrym pomysłem będzie wspólne przygotowanie zapiekanki. Tego typu danie oznacza trochę prostego krojenia składników i układanie ich w naczyniu, które dziecku może sprawić dużo frajdy. Efekt natomiast zawsze będzie pyszny. Wypróbuj sprawdzony przepis na Zapiekankę dla najmłodszych:

Czas przygotowania: 60 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 300 g piersi z kurczaka,

- 1 Sos serowy Knorr,

- 300 g ziemniaków pokrojonych w plastry,

- 200 g brzoskwiń z puszki,

- 200 ml śmietany 12%,

- 100 g sera gouda.

Przygotowanie:

  1. Do miseczki wlej śmietanę i wsyp sos serowy Knorr, aby stworzyć pyszny sos. Dokładnie mieszając, połącz ze sobą oba składniki.
  2. Część sosu pomieszaj z ziemniakami i ułóż je na dnie żaroodpornego naczynia. Brzoskwinie odcedź z zalewy i pokrój w paski. Kurczaka również pokrój w paski. Resztę sosu wymieszaj z mięsem i brzoskwiniami. Wszystko wyłóż na warstwę ziemniaków.
  3. Wierzch dania potraktuj obficie startym serem. Piecz 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200°C

Zawsze pod ręką

Badanie instytutu Millward Brown[2] wskazuje, że co trzecie dziecko, gdy jest głodne, podjada słodkie lub słone przekąski. A gdyby tak dobrym zwyczajem uczynić przegryzanie owoców i warzyw? Zadbajmy, aby dzieci miały pod ręką zawsze takie właśnie przekąski. Pozwólmy im wybierać, ale między jabłkiem i gruszką, chipsami z suszonych bananów a orzechami, a nie między owocami a słodyczami, bo w takiej sytuacji wybór będzie dla nich raczej oczywisty. Dzieci nie lubią rutyny, więc postarajmy się także urozmaicać formę, w jakiej czekają na nich owoce i warzywa. Mogą to być zostawione w lodówce gotowe kanapeczki, koktajl owocowy lub Tęczowa sałatka, która przyciąga wzrok feerią kolorów. Od nas zależy, jakie podejście do przekąsek będzie miało dziecko teraz i w późniejszym wieku.

Czas przygotowania: 30 minut

Ilość porcji: 6-8

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 opakowanie Sosu sałatkowego Knorr do mizerii,

- 200 g szynki,

- 1 główka sałaty lodowej,

- 1 ogórek,

- 250 g pomidorów cherry,

- 250 g kukurydzy z puszki,

- 100 g brzoskwiń z puszki,

- 100 g ciemnych winogron,

- 150 ml majonezu Babuni Hellmann’s,

- 50 ml jogurtu naturalnego,

- 1 rzodkiewka i szczypiorek do dekoracji.

Przygotowanie:

  1. Razem z dzieckiem pokrój szynkę, ogórka i brzoskwinię w kostkę. Twój pomocnik może kroić warzywa plastikowym nożykiem.
  2. Sałatę umyj i porwij ją na drobne kawałki. Dziecko chętnie zrobi to za Ciebie.
  3. Winogrona i pomidorki umyj, pokrój na połówki. Dzieci mogą wyciągnąć pestki z winogron.
  4. Połącz majonez, jogurt i sos Knorr - w ten sposób powstanie pyszny dressing.
  5. W dużej szklanej salaterce ułóż warstwy sałatki: na dnie powinna być szynka, potem brzoskwinia, ogórek i winogrona.
  6. Polej sałatkę dressingiem i ozdób potrawę szczypiorkiem ułożonym na kształt wąsów oraz plastrami rzodkiewki.

Do każdego posiłku - także na deser

Warzywa powinny towarzyszyć każdemu posiłkowi – wydaje się to trudne do zrealizowania, ale tylko pozornie. Warzywa pasują do wszystkiego - jajecznica, tosty, makaron. Owoce natomiast mogą stanowić podstawę tak lubianych przez dzieci deserów. Deser natomiast nie musi oznaczać nadmiaru cukru i zbędnych kalorii. „Oczywiście najlepiej, jeśli dzieci spożywają warzywa i owoce na surowo – mówi Iwonna Niegowska, żywieniowiec marki Knorr - ale weźmy pod uwagę, że niektóre warzywa zyskują na wartości po ugotowaniu. Tak jest z marchwią i beta-karotenem oraz likopenem występującym w pomidorach. To dlatego warto gotować dziecku zupę pomidorową - jest w niej ponad dwa razy więcej likopenu niż w surowym pomidorze” – dodaje Niegowska. Oto przepis na pyszną zupę pomidorową dla dzieci:

Krem pomidorowy z makaronem

Czas przygotowania: 45 minut

Ilość porcji: 4

Stopień trudności: łatwe

Składniki:

- 1 duża marchewka,

- 1 średniej wielkości pietruszka,

- 1 łodyga selera naciowego,

- 1 kostka bulionowa cielęca Knorr,

- 1 słoiczek przecieru pomidorowego,

- 200 g makaronu lub ryżu,

- 1 opakowanie śmietany 12%,

- 1,5 l wody.

Przygotowanie:

  1. Umyj wszystkie warzywa. Marchewkę i pietruszkę obierz. Warzywa pokrój na małe kawałki.
  2. Do garnka wlej wodę. Do gotującej się wody wrzuć kostkę i przygotowane wcześniej warzywa, dzięki czemu danie będzie doskonale doprawione.
  3. Kiedy warzywa zmiękną, dodaj przecier pomidorowy.
  4. Przy pomocy blendera zmiksuj zupę.  Danie można podawać z kleksem śmietany, pietruszką lub ulubionym makaronem bądź ryżem Twojej pociechy.

I na koniec pamiętajmy - dzieci obserwują i postępują tak jak ich rodzice, dlatego dajmy im dobry przykład. Znajdźmy czas na ugotowanie obiadu czy przyrządzenie sałatki na kolację. Przygotowywanie posiłków może być bardzo proste i szybkie - wystarczą chęci i dobre źródła inspiracji. Smacznego!

[1] źródło: PAP

[2] źródło: PAP


dostarczył infoWire.pl




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS