Dorota Kamińska – autorka wideobloga kulinarnego DOROTA.iN – pokazuje, że można gotować smacznie, prosto i elegancko, w dodatku z korzyścią dla zdrowia. Książka „Superfood po polsku” to zbiór autorskich przepisów kulinarnych bazujących na polskich superskładnikach: produktach bogatych w wartości odżywcze, łatwo dostępnych w osiedlowym sklepie, dyskoncie spożywczym lub na targu. Autorka prezentuje pyszne potrawy na każdą okazję: śniadania, obiady, przekąski, przetwory i desery dla tych, którzy chcą jeść lżej, kolorowo i smacznie, nie stosując jednocześnie skomplikowanej diety.
Książka ma 7 części z przepisami, które przeplatane są informacjami o najbardziej wartościowych polskich superskładnikach - kefirze, warzywach strączkowych, kaszach, burakach, jarmużu, brukselce, rybach, olejach, nasionach, kiszonkach, orzechach, miodzie i pietruszce. Autorka opisuje, co zawierają, dlaczego warto je jeść, z czym najlepiej je łączyć i jak poddawać obróbce termicznej, żeby zachować ich maksymalną wartość odżywczą.
„Kiedy zainteresowałam się zdrowym odżywianiem i maksymalnym wykorzystywaniem potencjału składników odżywczych w potrawach, zauważyłam, że dużą popularnością cieszą się zagraniczne produkty. Coraz chętniej sięgamy po egzotyczne owoce, warzywa, przyprawy czy nasiona, a przecież polska, rodzima kuchnia ma tak wiele do zaoferowania. Zapomnieliśmy o kiszonkach i kaszach, nie zawsze korzystamy w pełni z dostępności polskich, sezonowych owoców i warzyw. W swojej książce pokazuję pomysły, jak wykorzystać te składniki, żeby smakowały i zachowały jak najwięcej cennych wartości odżywczych” – mówi Dorota Kamińska.
Tradycyjne produkty w nowej odsłonie
W swoich przepisach autorka chce przywrócić do łask trochę niedoceniane, czasami zapomniane, składniki, które goszczą w kuchni polskiej od lat. Wrócić do starszych receptur, ale też przygotować nowe potrawy, dopasowane do aktualnych trendów kulinarnych. Niech na Waszych talerzach zagoszczą proste, kolorowe od warzyw dania, a po domu rozchodzi się zapach pieczonego chleba, czekoladowego ciasta lub aromatycznych zup i drugich dań.
Po pierwsze śniadanie
W tej części prezentowane są przepisy na smaczny, domowy chleb, który wcale nie jest skomplikowany w przygotowaniu. Dorota Kamińska pokazuje jak samodzielnie przygotować domową granolę z ulubionych składników, a na miłośników mlecznych śniadań czeka np. zupa mleczna na bazie kaszy jaglanej.
Danie główne
Obiad nie musi być skomplikowany do przygotowania, ale warto zadbać o to, aby na talerzu znalazły się zbilansowane dania składające się z warzyw, ryb, mięsa, kaszy czy ryżu. W tej części autorka dzieli się przepisami na smaczne zupy, kremy, a także kotlety z kaszy i warzyw, jednogarnkowe dania warzywne i potrawy mięsne. Dorota zachęca do eksperymentowania, dobierania ulubionych produktów i przygotowania z nich smacznych, zdrowych i pożywnych obiadów.
Sałatki
Kolorowa i zdrowa, a przy okazji pożywna – taka musi być sałatka. W tym rozdziale znajdziemy autorskie pomysły na sałatki o różnorodnym składzie, w których dominują warzywa, a dodatkami są polskie sery, nasiona, orzechy, a czasem owoce. Są tu też wskazówki, jak dobrać warzywa i skomponować sos sałatkowy, aby nasze danie było zdrowe i smaczne. Mieszanka warzyw i dodatków to idealna propozycja na uzupełnienie obiadu, przygotowanie imprezowego menu, danie, które łatwo zabrać ze sobą do szkoły, na uczelnię czy do pracy.
Między posiłkami
Jeśli lubisz przekąsić małe co nieco podczas filmowego seansu lub siedząc przed komputerem, Dorota zachęca do spróbowania chipsów… z jarmużu lub brukselki. „Jeśli organizujesz domową imprezę lub zabierasz ze sobą jedzenie „w gości”, mam dla ciebie kilka smacznych propozycji. Poznaj moje przepisy na śledzie z gruszką i cydrem, jajka faszerowane z makrelą oraz polskie podpłomyki (czyli polską pizzę, którą jadało się w Polsce dużo wcześniej, zanim włoski przysmak przywędrował do naszego kraju) na żytnim cieście powoli wyrastającym na zakwasie” – zachęca autorka.
Z domowej spiżarni
Przygotowanie domowych przetworów nie musi być skomplikowane, a pozwoli wyczarować smaczne dżemy czy kiszonki z łatwo dostępnych produktów. W tym rozdziale prezentowane są sposoby na brak cukru w słodkich przetworach. Nie mogło też zabraknąć przepisu na ogórki kiszone, kapustę oraz buraki, a także informacji o tym, jakie inne warzywa można wykorzystać w procesie fermentacji i czemu kiszonki powinny częściej gościć na naszych talerzach.
Z domowej cukierenki
Pokusę na coś słodkiego trudno odeprzeć, ale można jej zaradzić, przygotowując słodkości bez cukru, bazujące na naturalnej słodyczy owoców lub miodu. „Moje słodkości to propozycja dla osób lubiących zjeść coś słodkiego, ale poszukujących przepisów na ciasta, ciasteczka i desery, które przy okazji pozwolą dostarczyć do organizmu cenne składniki odżywcze i witaminy, zawarte w owocach, roślinnych tłuszczach, nasionach i orzechach” – czytamy w nowej książce.
„Superfood po polsku” to niemal 200 stron receptur kulinarnych, w których główną rolę grają polskie warzywa, owoce, nasiona, oleje oraz kasze, znane z bogactw witamin, minerałów, zdrowych tłuszczów i przeciwutleniaczy oraz prostych trików, dzięki którym w jadłospisie będzie różnorodnie i kolorowo. Gotując z tą książką, można jeść smacznie, z korzyścią dla zdrowia i dobrego samopoczucia.
Książka dostępna jest wyłącznie za pośrednictwem bloga DOROTA.iN – gdzie można ją kupić zarówno w wersji drukowanej, jak i w formie e-booka.
Dorota Kamińska, „Superfood po polsku” – cena 45,00 zł