Z mojego przepisu wychodzi spora ilość pysznych pierniczków. Przechowują się doskonale i są wspaniałym poczęstunkiem w czasie karnawału” - zdradziła Ewa.
Po wykrojeniu fantazyjnych form i upieczeniu ciastek przyszedł czas na dekorowanie. Uczestnicy własnoręcznie przygotowali lukier, ucierając sok z cytryny i cukier puder w tradycyjnych, glinianych makutrach. Część lukru wymieszano z barwnikami spożywczymi, uzyskując w ten sposób różnobarwne masy do zdobienia pierniczków. Uczestnicy mieli także do dyspozycji kolorowe posypki w różnych kształtach, z których tworzyli fantazyjne wzory na własnych ciasteczkach.
Sposób na wyśmienite pierniczki, to nie jedyny akcent świąteczny podczas tego spotkania. Pani Ewa podzieliła się z uczestnikami opowieściami o tradycjach bożonarodzeniowych pielęgnowanych przez jej rodzinę, a także zaprezentowała trzy aranżacje wigilijnego stołu. Biel ze złotem, biel z czernią i kryształowymi dodatkami oraz zieleń z czerwienią to motywy, które idealnie podkreślą nastrój tego wyjątkowego wieczoru. Elegancką zastawę i dodatki stołowe zapewniła marka Villa Italia.
Więcej propozycji na smakowite dania wg receptur Ewy Wachowicz można znaleźć w jej programie „Ewa Gotuje”, który jest emitowany na Polsat Food Network codziennie od poniedziałku do piątku w godzinach: 9.00, 17.00 i 22.00.