Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2018-12-19

A A A POLEĆ DRUKUJ

Świąteczny deser przy kawie

Święta to intensywny czas, nie tylko dla samej branży gastronomicznej, ale dla każdego z nas. Gorączka zakupów, przygotowań, czy poszukiwania prezentów pochłaniają bez reszty, by przy Wigilijnym stole zasiąść w gronie najbliższych przy tradycyjnych polskich potrawach. Co dla tych, którzy chcą wprowadzić powiew świeżości do świątecznych wypieków, a zarazem zaoszczędzić odrobinę czasu?

Z pomocą przychodzi marka Debic, która działa w branży gastronomicznej, kierując swoją ofertę dla profesjonalistów. Wszystkie produkty zostały opracowane z myślą o codziennym środowisku ich pracy, dlatego mają one za zadanie ułatwiać ją każdego dnia.

W codziennej pracy w branży cukierniczej widzę jak ważną rolę odgrywają najwyższej jakości surowce stosowane w produkcji. Produkty takie jak śmietanka i masło to podstawa codziennej kreacji wykonywania receptur. Bez tych surowców trudno wyobrazić sobie stworzenia dobrej jakości wyrobów cukierniczych. – mówi Michał Doroszkiewicz, Ambasador marki Debic.

Dlatego też, doskonałym pomysłem na świąteczny deser przy kawie będzie Kremówka – Millefeuille Vanille autorstwa Michała Doroszkiewicza, właściciela doradczej firmy w dziedzinie cukiernictwa Pastry Lab. Wieloletniego wykładowcy w Akademii Zeelandia. Obecnie Ambasadora marki Debic. Polskiego reprezentant Coupe du Monde de la Pâtisserie 2019.

 

Kremówka – Millefeuille Vanille

Przepis na 12 osób

CIASTO FRANCUSKIE

500 g mąki T 500

250 g wody

10 g soli

500 g masła 82% Debic Croissant

 

Przygotowanie ciasta francuskiego:

1. Ciasto i masło powinno mieć podobną temperaturę ok. 10°C.

2. Rozwałkować masło do podobnej grubości.

3. Rozprowadzić masło na 2/3 powierzchni ciasta.

4. Ciasto złożyć na 3 części.

5. Powtórzyć proces wałkowania trzy razy, składając ciasto na 4 części.

7. Obrócić ciasto o 90° po każdym złożeniu.

8. Zawinąć ciasto szczelnie w folię i schłodzić do 0-4 ° C. Odczekać min. 2 godziny.

 

Proces pieczenia:

1.         Rozwałkować ciasto do grubości 4mm.

2.         Odkroić kawałek wielkości  65 cm x  45 cm.

3.         Posypać powierzchnię cukrem pudrem i piec w 180°C.

4.   Po upływie 10 minut, przykryć powierzchnię ciasta pergaminem i blachą do pieczenia (przygnieść ciasto).

5. Piec ok. 30 minut.

 

Crème pâtissière

350 g mleka 2%

70 g żółtek

70 g cukru kryształu

50 g skrobi kukurydzianej

1 laska wanilii

90g  masła tradycyjnego Debic 82% (16-18°C)

 

Przygotowanie:

1. Podgrzać mleko z laską wanilii do 80°C.

2. Zmieszać żółtka, cukier kryształ i skrobię do uzyskania jednolitej konsystencji.

3. Połączyć z podgrzanym mlekiem.

4. Podgrzewać aż zgęstnieje.

5. Dodać mleko.

6. Ostudzić.

7. Zmieszać z masłem o temperaturze 16-18°C. 700 g śmietanki Debic Stand & Overrun

 

OSTATECZNA KOMPOZYCJA:

1. Przygotować wypieczone spody z ciasta francuskiego o wym. 30 x 20 cm.

2. Podzielić na dwie góry do ciasta.

3. Rozprowadzić crème pâtissière na spodzie ciasta.

4. Położyć warstwę ubitej Debic Stand & Overrun.

5. Przykryć górą, delikatnie przygnieść.

6. Udekorować ubitą Debic Stand & Overrun, posypać cukrem pudrem.

7. Ozdobić świeżymi owocami, laskami z czekolady i złotymi płatkami.

 

 

***

Debic – producent szerokiego asortymentu produktów nabiałowych, takich jak specjalistyczne śmietanki oraz śmietanki w sprayu, masła, gotowe do użytku bazy do deserów i inne rozwiązania. Debic stał się ekspertem
w produktach nabiałowych dla piekarzy, cukierników, chocolatierów, szefów kuchni i firm cateringowych.

Producentem marki Debic jest FrieslandCampina, która stale kładzie nacisk na promowanie jakości i doskonalenia na każdym etapie swojej działalności (poczynając od karmienia krów i dbałości o ich dobrostan, poprzez udoskonalanie  w naturalny sposób receptur, kończąc na produkcji i zachowaniu najwyższych standardów podczas dostaw).

 





Tylko na WirtualneMedia.pl

Galeria

PR NEWS