Twórcy żelków HARIBO nie zdradzają dokładnych proporcji składników i magicznego know-how, w których tkwi sekret pysznego smaku żelków, ale podstawowymi składnikami są zawsze: syrop glukozowy (dzięki któremu są przezroczyste), cukier i dekstroza (która nadaje im słodki smak) oraz żelatyna (która sprawia, że stają się ciągnące i sprężyste).
W produkcji owocowych żelków firma HARIBO stosuje żelatynę wieprzową, która jest całkowicie wolna od szkodliwych prionów. Przy wytwarzaniu produktów HARIBO wykorzystywane są również składniki roślinne, takie jak skrobia i agar – rodzaj tropikalnej algi, dzięki czemu mogą cieszyć się nimi również wegetarianie. Receptury produktów są stale doskonalone: cukier zastępowany jest fruktozą i cukrem owocowym z drzewa karobowego, a skład Złotych Misiów z Sokiem zawiera o 22% więcej naturalnych soków owocowych. Produkty HARIBO zawdzięczają swoje piękne kolory tylko naturalnym składnikom, takim jak np: antocjany, chlorofile i węgiel roślinny. Niezbędna paleta barw otrzymywana jest również z wyciągów np. z czerwonej i czarnej porzeczki, pomarańczy, cytryny, czarnego bzu, aronii, winogron, passiflory, mango, kiwi, a nawet marchwi, szpinaku i pokrzywy.
Podstawowe składniki owocowych żelków są podgrzewane i mieszane do uzyskania jednolitej gęstej masy. Przygotowana mieszanka jest następnie łączona z oddzielnie przygotowanymi naturalnymi aromatami i barwnikami. Na końcu dodawana jest skrobia, olej roślinny i kwas cytrynowy.
Pierwsza partia żelków jest zawsze produkowana ręcznie, aby wyeliminować ewentualne nieprawidłowości. Maszynowa produkcja żelków polega na wyciskaniu przez dozownik mieszanki do form. Przez następne 5 dni gotowe żelki schną na tacach ze skrobią kukurydzianą. Po wyschnięciu oddziela się gotowy produkt od skrobi, która jest ponownie wykorzystywana w procesie produkcyjnym. Żelki oczyszcza się powietrzem z resztek skrobi i powleka woskiem pszczelim i woskiem carnauba, aby nadać im połysk i zapobiec sklejaniu się ze sobą.
Firma HARIBO dba, aby oferowane przez nią słodycze były najwyższej jakości, dlatego nad całym procesem produkcji czuwają specjaliści. Prowadzą oni regularne badania laboratoryjne stosowanych surowców. Zaawansowany technologicznie proces produkcji jest zamknięty, co gwarantuje całkowitą sterylność produktów HARIBO. Najwyższa jakość żelków, pianek i gum rozpuszczalnych potwierdzona jest obowiązującymi w Polsce i na całym świecie certyfikatami jakości i bezpieczeństwa. HARIBO stosuje system kontroli bezpieczeństwa żywności HACCAP i spełnia standardy ISO 9001, International Food Standard (IFS) oraz British Retail Consortium (BRC).
Na koniec żelki są automatycznie ważone i pakowane, a później rozsyłane po całym świecie. Codziennie w 18 fabrykach HARIBO produkuje się ponad 80 milionów Złotych Misiów.