Wbrew pozorom zaprowadzenie ładu w lodówce nie jest takie trudne, jak mogłoby się wydawać. Podczas układania codziennych zakupów warto wiedzieć, w której strefie najlepiej przechowywać dane produkty. W ten sposób zachowamy porządek we wnętrzu, a co ważniejsze, niektóre produkty dłużej zachowają swoją świeżość.
Gdzie umieszczać szybko psującą się żywność?
Najbardziej optymalne warunki panują w dolnych partiach lodówki i to właśnie tu powinno się umieszczać surowe mięsa i ryby. Trzeba jednak pamiętać, że tego typu produkty zachowują świeżość bardzo krótko. Na rynku istnieją już specjalne rozwiązania dla przechowywania tego rodzaju żywności, np. w lodówce Samsung Chef Collection Kitchen Fit znajduje się specjalna szuflada Chef Zone o obniżonej temperaturze, rekomendowanej przez najlepszych kucharzy na świecie. Dzięki niej ryby i mięso dłużej zachowują świeżość, smak i konsystencję. Dobrym pomysłem jest także umieszczenie w dolnych partiach lodówki rzeczy, po które sięgamy najczęściej, jak na przykład warzywa i owoce. Dzięki temu, że znajdować się będą w łatwo dostępnym miejscu, ograniczymy czas, w jakim będą otwarte drzwi lodówki. Będzie to korzystnie wpływało na pracę chłodziarki.
Co na ściance?
Półki na drzwiach chłodziarki to miejsce idealne dla produktów niewymagających silnego chłodzenia. Są zaprojektowane do trzymania butelek: napojów, soków, keczupu, musztardy czy majonezu. Na drzwiach lodówki umieszczone są często specjalne pojemniczki do przechowywania jajek. Zarówno na drzwiach, jak i górnych półkach lodówki można też trzymać dżemy i powidła – czyli produkty, po które często sięgają wszyscy członkowie rodziny w ciągu całego dnia. Producenci AGD coraz częściej oferują możliwości łatwej modyfikacji umieszczenia półek, tak aby klient mógł dostosować przestrzeń do swoich potrzeb. W modelu Samsung Kitchen Fit z linii Chef Collection zastosowano ciekawe rozwiązanie – użytkownicy mają do dyspozycji dwie długie półki ze zmienną wysokością oraz dwie krótkie półki – idealne do przechowywania butelek o różnej wysokości. Daje to sześć kombinacji ich ustawienia.
Środkowe półki
Warto zadbać, aby na środkowych półkach znalazły się wędliny, a także gotowane dania, które będą tam łatwo dostępne. W tradycyjnych modelach lodówek, istotne dla świeżości potraw było ulokowanie tego rodzaju produktów w środkowych półkach z uwagi na wahanie temperatury występujące, gdy schłodzone powietrze opada z górnych poziomów urządzenia na dolne. Dla osób poszukujących innowacji w sprzęcie AGD, ciekawym rozwiązaniem będzie technologia Precise Chef Cooling, zastosowana w modelu Samsung Kitchen Fit. Gwarantuje ona stałą temperaturę wewnątrz urządzenia, a maksimum odchyleń wynosi jedynie +/- 0.5 stopnia Celsjusza. Zapewnia to idealne warunki do dłuższego przechowywania żywności. Co więcej, Metal Cooling, rozwiązanie zastosowane przy wykończeniu tylnej ścianki, zapewnia niskie wahania temperatur nawet podczas częstego otwierania drzwi.
Osoby ceniące innowacje w zakresie wielofunkcyjność lodówek zainteresują się też takimi rozwiązaniami jak Chef Pan, dostępnym w modelu Samsung Kitchen Fit. Jest to wbudowane naczynie, w którym umieszcza się marynowane produkty. Naczynie następnie można wyjąć i włożyć do piekarnia, gdyż idealnie pasuje do prowadnic.
Innowacyjne rozwiązania zwiększające przestrzeń
W nowoczesnych lodówkach marki Samsung, w tym modelu Kitchen Fit z linii Chef Collection (RB33J8797S4) zastosowano innowacyjną technologię Space Max. Wyjątkowy i wydajny system izolacji sprawił, że ścianki lodówki stały się cieńsze. Dzięki takiemu urządzeniu konsument posiada więcej powierzchni na przechowywanie produktów spożywczych niż w przypadku tradycyjnych rozwiązań, bez technologii Space Max.
Zadbanie o właściwe układanie produktów spożywczych niesie ze sobą wiele korzyści. Produkty dłużej zachowują swoją świeżość, a przede wszystkim ograniczamy ich marnotrawstwo. Po otwarciu lodówki, od razu wiemy jakimi produktami dysponujemy i możemy szybko sprawdzić datę ich ważności.
dostarczył infoWire.pl