Idealne ciasto
Włoskiego przysmaku nikomu nie trzeba przedstawiać – pizza to danie dla wielu z nas. Jej sekret tkwi w cieście drożdżowym, które im dłużej fermentuje, tym jest lepsze. Drożdże rozkładają naturalne cukry obecne w mące, tworząc dojrzałe smaki. Pamiętajmy, by ciasto osiągnęło najlepszą konsystencję nie wolno go rozwałkowywać, trzeba je ugniatać i formować ręcznie.
Im cieplej tym lepiej
Większość pieców w pizzeriach jest rozgrzana do ponad 400 stopni. To sprawia, że spód przysmaku jest często gotowy w ciągu 1-3 minut. W wysokiej temperaturze ciasto szybko wyrasta, pozostając w środku miękkim. Jak osiągnąć taki efekt w domu? Wbrew pozorom jest to bardzo proste. Potrzebna będzie patelnia! Połóżmy wyrobioną pizzę na rozgrzanej patelni, następnie wstawmy ją do rozgrzanego piekarnika. Taki zabieg pozwoli osiągnąć temperaturę taką, jak w pizzerii. Wszystko powinno zająć kilka minut. Jeśli chcemy, by nasz wypiek był cienki i chrupiący, pozostawmy go w piekarniku chwilę dłużej.
Pizza jak u mamy
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
3 dkg drożdży
-
2 łyżki oliwy
-
1 szklanka letniej wody
-
1 łyżka koncentratu pomidorowego
-
1 łyżka ketchupu łagodnego
-
½ łyżeczki suszonej bazylii
-
½ łyżeczki tymianku
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich
-
20 dag twardego sera żółtego
-
15 dag szynki podhalańskiej Konspol Natura
-
25 dag pieczarek
-
100 g parmezanu
-
2 ząbki czosnku
-
1 mała cebula
-
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Cebulę szklimy na oliwie, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki pieczarki. Dusimy do całkowitego odparowania wody z pieczarek. Koncentrat pomidorowy mieszamy z ziołami prowansalskimi, tymiankiem oraz suszoną bazylią. Smarujemy nim wyłożone w blaszce ciasto. Układamy szynkę podhalańską Konspol Natura, starty na grubych oczkach żółty ser, a także pieczarki z cebulą. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Pizza z włoskim twistem
Składniki:
-
2 szklanki mąki
-
3 dkg drożdży
-
1 szklanka letniej wody
-
1 łyżka oliwy z oliwek
-
200 g czarnych oliwek
-
200 g polędwicy królewskiej light firmy Konspol
-
½ szklanki startego parmezanu
-
100 g pomidorów koktajlowych
-
200 g mozzarelli
-
½ łyżeczki bazylii
-
½ łyżeczki ziół prowansalskich
-
pieprz i sól do smaku
-
100 g koncentratu pomidorowego
Przygotowanie:
Drożdże rozdrabiamy w ¼ szklanki wody letniej wody. Do miski wsypujemy przesianą wcześniej mąkę i rozdrobnione drożdże, resztę wody mieszamy z dwiema łyżkami oliwy i solą. Wyrabiamy ciasto i pozostawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut. Następnie przekładamy je na przygotowaną blaszkę i rozciągamy po niej. Na ułożone ciasto kładziemy pokrojone na pół oliwki, pokrojoną w plasterki mozzarellę, połówki pomidorów koktajlowych. Pieczemy w temperaturze 200 stopni Celsjusza przez około 20 minut.
Mini pizza z kabanosem
Składniki:
-
2 szklanki mąki pszennej
-
¾ szklanki ciepłej wody
-
½ łyżeczki cukru
-
2 dag drożdży
-
½ łyżeczka soli
-
2 łyżki oliwy
-
130 g kabanosów z kurczaka Konspol Natura
-
3 łyżki ketchupu pikantnego
-
2-3 łyżki świeżego oregano
-
10 dag startego sera
Przygotowanie:
Kruszymy drożdże, dodajemy cukier, ciepłą wodę i mąkę. Mieszamy, następnie przykrywamy ściereczką i odkładamy na 30 minut w ciepłe miejsce. Gdy ciasto podrośnie dodajemy sól, olej i dokładnie wyrabiamy. Ciasto dzielimy na osiem części i formujemy okrągłe placuszki i układamy je na przygotowanej blaszce. Smarujemy ketchupem, posypujemy oregano, następnie układamy pokrojone w plasterki kabanosy z kurczaka Konspol Natura posypujemy startym na grubych oczkach serem. Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy w temperaturze 190 stopni około 20 minut.
Smacznego!