Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2017-01-17

A A A POLEĆ DRUKUJ

Trzy przepisy na karnawałowe specjały

Krem ze skorzonery, sałatka z pomarańczami i pizza z ananasem. Brzmi egzotycznie? Tymczasem przepisami na te dania dzielą się rodzime firmy, laureaci programu promocyjnego „Doceń polskie”. Zapraszamy do rozsmakowania się w propozycjach idealnych np. na karnawałowe spotkania.

Karnawał sprzyja spotkaniom z przyjaciółmi i rodziną. Czym podjąć gości? Zachęcamy do przetestowania przepisów na pizzę z ananasem, zupę-krem ze skorzonery oraz sałatkę z jabłkami i pomarańczami. Choć nazwy dań brzmią egzotycznie, są to propozycje polskich producentów żywności. 

Składnikami smakowitych potraw są rodzime produkty spożywcze, których najwyższa jakość została potwierdzona certyfikatem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT. Artykuły spożywcze sygnowane charakterystycznym biało-czerwonym znakiem z konturami naszego kraju otrzymały od Lożę Ekspertów programu „Doceń polskie” (w której zasiadają specjaliści z wieloletnim doświadczeniem w branży spożywczej) wysokie noty za smak, wygląd i stosunek jakości do ceny. 

I. Sałatka z jabłkiem i pomarańczami
Spółdzielcza Mleczarnia Spomlek, producent serów Serenada, zaprasza do odwiedzenia smakowitej krainy żółtych serów. Pod adresem www.serenada.com.pl można znaleźć  przepisy kulinarne na różnorodne dania z tym produktem, a także porady i ciekawostki na jego temat. Wśród receptur znajdziemy m.in. pomysł na sałatkę z jabłkiem i pomarańczami (do przygotowania dania potrzebny jest alkohol, więc to propozycja dla osób pełnoletnich).

Składniki:
- 2 winno-słodkie jabłka
- 1 łyżka soku z cytryny
- 2 pomarańcze
- 30 dag sera Salami Serenada, nagrodzonego certyfikatem „Doceń polskie” i tytułem TOP PRODUKT
- 20 dag chudej szynki
- ulubione, różnorodne sałaty
- 2 gałązki selera naciowego
- 2 łyżki rodzynek
- 2 suszone figi
- 4 suszone daktyle
- kieliszek aromatycznego alkoholu (brandy, nalewka)
- 4 łyżki majonezu
- sól, pieprz

Sposób przygotowania:
Rodzynki zalewamy brandy i zostawiamy na kilkanaście minut. Ser i szynkę kroimy w słupki jak frytki. Obrane jabłka kroimy w dość grubą kostkę, po czym skrapiamy je sokiem cytryny. Przy użyciu ostrego noża, wykrawamy skórki z pomarańczy, a następnie spomiędzy błonek wycinamy filety (lub dokładnie obieramy owoce i dzielimy je na cząstki), a z pozostałości wyciskamy sok i mieszamy go z majonezem. Figi kroimy w plastry, a daktyle wzdłuż, na połówki. Na talerzu rozkładamy sałaty, cząstki selera, a następnie ser i szynkę, po czym dodajemy rodzynki, daktyle i plastry figi. Skrapiamy sałatę sosem majonezowym. Sałatkę można przygotować z różnych sałat i dowolnych bakalii. 

II. Rozgrzewająca zupa - krem ze skorzonery
Zupa - Krem ze skorzonery z prażonymi pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon - tak brzmi pełna nazwa potrawy, której głównym składnikiem jest wężymord (czarny korzeń). Dopełnieniem gotowego dania jest olej z oferty firmy Green Spoon. Kulinarne inspiracje i porady można znaleźć na stronie internetowej producenta, www.green-spoon.com.
Skorzonera - inaczej wężymord lub czarny korzeń, powoli wraca do łask. Specjał ma sporo zastosowań kulinarnych, jest bardzo sycący i nie ma włókien. Zawiera sód, potas, magnez, wapń, żelazo, fosfor, chlor, karoten oraz witaminy: E, B1, B2, C.
Ciekawostkę stanowi fakt, iż w czasach antycznych sok z tego warzywa był doskonałym remedium na jad żmii. W wyrazistym smaku przypomina szparagi, jednak nie jest tak delikatny.

Składniki na 4 porcje:
- 1 kg skorzonery
- 250 g ziemniaków
- 5 ząbków czosnku
- 3 łyżki soku z cytryny
- 0,7 l bulionu warzywnego
- 80 g pestek z dyni
- 40 ml Zdrowego Oleju Rzepakowego Green Spoon Tłoczonego Tradycyjnie Na Zimno (zdobywca godła promocyjnego i tytułu TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”)
- 150 ml śmietany kremówki 36%
- sól i biały pieprz 

Sposób przygotowania:
Skorzonerę i ziemniaki obieramy, kroimy, a następnie gotujemy w bulionie warzywnym. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojony w plasterki czosnek. Całość miksujemy (najlepiej blenderem) na gładką, jednolitą masę. Dodajemy śmietanę, sok z cytryny i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Całość trzeba zagotować.
Jeżeli zupa jest zbyt gęsta dolewamy odrobinę wody (wtedy trzeba raz jeszcze sprawdzić smak i doprawić w miarę potrzeby i gustu).
Na suchą patelnię wsypujemy pestki dyni, po czym prażymy je na małym ogniu ciągle mieszając, aż do uzyskania lekko rumianego koloru. Zupę podajemy z pestkami dyni i Zdrowym Olejem Rzepakowym Green Spoon Tłoczonym Tradycyjnie Na Zimno.
Autorem przepisu jest Chef Krzysztof Peć (Restauracja Kuchnia Otwarta).

III. Pizza z ananasem i topionym Camembertem
Serki topione mają w kuchni bardzo wiele zastosowań. Można się o tym przekonać odwiedzając stronę internetową www.serkiwkuchni.pl. Do przygotowania pizzy z ananasem i topionym Camebertem zaprasza firma SERTOP z Tych. 

Składniki na pizzę dla 2-4 osób:

Ciasto:
- 400g mąki
- 3 dag drożdży
- 50 ml oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka soli
- ok. 250 ml ciepłej wody

Dodatkowo:
- 200 g serka topionego Camembert SERTOP, uhonorowanego godłem promocyjnym i tytułem TOP PRODUKT programu „Doceń polskie”
- 1 szklanka przecieru pomidorowego
- 0,5 dojrzałego ananasa
- 15 dag szynki pokrojonej w cienkie paski
- 1 papryczka chili
- sól i pieprz
- oregano
- oliwa z oliwek do polania pizzy
- garść roszponki do dekoracji

Sposób przygotowania:
Drożdże mieszamy z cukrem i ciepłą wodą, a następnie dodajemy resztę składników i zgniatamy ciasto. W razie potrzeby dodajemy więcej wody lub mąki. Formujemy 2 kule i wałkujemy je cienko, nadając okrągły kształt. Brzegi zawijamy tworząc grubsze boki.
Na pizzy rozsmarowujemy przecier pomidorowy, a następnie kładziemy pokrojonego Camemberta, szynkę oraz pokrojoną w cienkie krążki papryczkę chili.
Ananasa kroimy na ćwiartki: usuwamy zgrubiałą, wewnętrzną część, odcinamy boki i przy pomocy noża oddzielamy miąższ od skórki. Owoc kroimy w kosteczkę i układamy na pizzy. Całość posypujemy pieprzem, solą i oregano. Pieczemy ok. 15-20 minut w temp. 200 stopni z grzaniem „od dołu”. Po wyjęciu tniemy na kawałki, dekorujemy roszponką i skrapiamy oliwą z oliwek. 

* * *

Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl
www.blog.docenpolskie.pl 

Celem programu „Doceń polskie” jest promocja wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się specjaliści zawodowo związani z żywnością i technologią żywienia, którzy tworzą Lożę Ekspertów. Zasiadają w niej m.in. członkowie Fundacji Klubu Szefów Kuchni. 

Twórca programu „Doceń polskie” jest  także organizatorem projektu BlogerChef (blogerchef.pl) – innowacyjnego przedsięwzięcia skierowanego do blogerów kulinarnych. 

* * *

KONTAKT:
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.docenpolskie.pl

Kontakt dla mediów:
Anna Koza
anna.koza@adventure.media.pl
Adventure Media s. c. Agencja Public Relations
www.adventure.media.pl
tel. 32 724 28 84
fax 32 417 01 70





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS