Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2014-04-25

A A A POLEĆ DRUKUJ

Viva la cucina italiana!

150x110
Czosnek, świeża bazylia, soczyste pomidory i sprężysty makaron mogą przyprawić o kulinarny zawrót głowy. Przekonali się o tym uczestnicy warsztatów „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie!”, które poprowadził mistrz i kulinarny wirtuoz Marco Ghia.

W warszawskim SOHO Factory, w Akademii Kulinarnej Whirpool, spotkali się dziennikarze i blogerzy pragnący poznać tajniki prawdziwej włoskiej kuchni. Oprócz degustacji specjałów znad Tybru, takich jak delikatna Prosciutto Crudo di Parma, cudownie pachnąca wędzonką gwiazda Tyrolu – Speck, czy mięsista mozzarella di bufala, uczestnicy spróbowali własnych sił w gotowaniu.

Na początek zdecydowanie
Obecni na warsztatach dziennikarze przygodę z włoską kuchnią rozpoczęli od klasyki, czyli przygotowania dań z prawdziwie włoskiego makaronu. Spaghetti con le cozze, czyli pasta ze skorupiakami o wdzięcznej nazwie omułki jadalne, należy do sztandarowych potraw kuchni gorącego Neapolu, największego miasta Kampanii. Składające się nań proste składniki – pachnące morzem małże, dojrzewające w pełnym słońcu pomidory pelati oraz nadająca charakter całemu daniu ostra papryczka peperoncino – tworzą razem wezuwiańską eksplozję włoskiego smaku. Głównym bohaterem pozostaje oczywiście najwyższej jakości makaron Casarecce, który jest fundamentem dania.

Tradycyjnie bez tajemnic
Drugim daniem przygotowywanym na warsztatach było Rigatoni w sosie Carbonara. Tajemnicę tej potrawy stanowi kremowa konsystencja sosu połączona z unikalnym smakiem wędzonego boczku i dojrzałego Parmigiano Regiano. Po sprawdzeniu własnych umiejętności kulinarnych była okazja, aby skosztować dania przygotowanego przez mistrza: canelloni ze szpinakiem i ricottą, zapiekanych pod beszamelem i sosem pomidorowym. Totalny zawrót głowy!

Prawdziwa cucina italiana to przede wszystkim najwyższej jakości składniki: pasta, oliwa, warzywa i sery. Prostota dań serwowanych na Półwyspie Apenińskim zapewniła tej kuchni niezliczone rzesze fanów na całym świecie. Każda popularność ma jednak swoją cenę. Są nią błędy popełniane przez amatorów makaronów i innych włoskich potraw. Jak ich uniknąć? Między innymi tego mogli dowiedzieć się uczestnicy warsztatów „Barilla – prawdziwie włoskie gotowanie!”.

* * *

Barilla to włoski producent najwyższej jakości makaronów, sosów i gotowych dań dystrybuowanych na terenie całego świata od ponad 135 lat. W Polsce dostępne
są makarony w wersji klasycznej, takie jak na przykład: farfalle, penne, fusilli, spaghetti,
po bardziej wyszukane z linii La Collezione: conchiglie, casarecce, tagliatelle, papardelle, lasagne czy cannelloni. Oprócz odmian klasycznych, Barilla stworzyła również makarony pełnoziarniste. Aby skomponować idealne dania, Barilla oferuje aż 12 rodzajów sosów
i pesto, od znanych i popularnych, jak na przykład Bolognese, Arrabbiata czy Pesto
alla Genovese, po bardziej unikalne receptury, takie jak Pecorino, Ricotta i Tonno.
Więcej informacji na:
www.barilla.pl
www.barillafcn.com
www.barillagroup.com
www.academiabarilla.com




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS