1 czerwca to wyjątkowa data w kalendarzu zarówno dla pociech, jak i dla rodziców. W tym dniu wszyscy możemy przecież odkryć w sobie dziecko i wspólnie z maluchami spędzić ten dzień inaczej niż zwykle! Aby w oryginalny sposób uczcić Dzień Dziecka zaprośmy nasze pociechy na pyszną zabawę do kuchni i przygotujmy razem smaczne przekąski. To wspaniała okazja, by rozwijać ich kulinarną wyobraźnię, ale także uczyć dobrych nawyków! Na co dzień, bowiem, aż 22% dzieci nie angażuje się w kulinarną pomoc.* Zmieńmy to! Nie od dziś przecież wiadomo, że najprzyjemniejsze są wspólnie spędzane chwile, a najlepsza zabawa zawsze kryje się w... kuchni!
W Dzień Dziecka zwykle obdarowujemy nasze pociechy prezentami i organizujemy różne atrakcje, by umilić im ten wyjątkowy czas. W tym roku spędźmy te chwile razem w kuchni i przygotujmy wspólnie pyszne potrawy. Uśmiech od ucha do ucha gwarantowany! Na co dzień, bowiem tylko 16% dzieci pomaga rodzicom w kuchni, najchętniej włączając się w przyrządzanie kanapek (45%), robienie sałatek (24%), a także przygotowywanie deseru (23%). Pokażmy im, że kulinarne eksperymenty mogą być przyjemne i razem przyrządźmy nie tylko apetyczne przekąski, ale także pyszny obiad! Wspólne gotowanie to nie tylko wspaniała zabawa, ale także pozytywne emocje. Aż 57% z nas deklaruje, bowiem, że podczas rodzinnego przyrządzania posiłków odczuwa radość, a także zadowolenie (64%). Sprawmy, więc by wspólne gotowanie stało się naszym codziennym zwyczajem, nie tylko od święta!
Na pyszne, wspólne śniadanie polecamy kanapki na ciepło. To idealne pole do eksperymentów dla młodych kucharzy. Sami mogą dobierać składniki, a także próbować nowych rozwiązań i odkrywać ciekawe smaki! Do przygotowania naszej propozycji będziemy potrzebować: Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 1 bagietki, 2 pomidorów, 1 cebuli, 1 sałaty, 12 plastrów szynki, papryki czerwonej, pęczku szczypiorku oraz 12 plastrów sera żółtego. Przygotowania rozpoczynamy od przekrojenia bagietki wzdłuż na 3 części, następnie podpiekamy ją na grillu lub na suchej patelni. Cebulę obieramy, sałatę dokładnie myjemy. Cebulę i pomidory kroimy w plastry. Pozwólmy by dzieci na bagietce ułożyły kolejno sałatę, ser, szynkę, pomidory i cebulę, a następnie udekorowały kanapki Majonezem Dekoracyjnym WINIARY, papryką i szczypiorkiem. Tak przygotowaną przekąskę przykrywamy jeszcze wierzchem bagietki i podajemy na gorąco. Dzieci z pewnością będą zachwycone i ze smakiem zjedzą własnoręcznie przygotowane kanapki!
Podczas obiadu proponujemy wspólne odkrywanie smaków słonecznych Włoch, dzięki nowości - WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą. Aby przyrządzić ten smakowity posiłek we włoskim stylu, potrzebujemy ok. 40 dag kurczaka, 1 kulkę mozzarelli i śmietankę 12%. Zaczynamy od przekrojenia piersi kurczaka i rozbicia jej na grubość ok. 1 cm. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oleju bądź oliwy i obsmażamy kotlety przez minutę z każdej strony. Następnie poprośmy dzieci, aby WINIARY POMYSŁ NA… kurczaka w sosie włoskim z mozzarellą rozmieszały z 300 ml zimnej wody i 50 ml śmietanki. Tak przygotowany sos dodajemy do kurczaka i gotujemy ok. 8 minut. Mozzarellę kroimy w plastry i układamy na każdym kawałku mięsa. Całość przykrywamy i dusimy jeszcze 1 minutę. Podajemy z najpopularniejszym dodatkiem we Włoszech, czyli makaronem i sałatką, którą wspólnie z maluchami możemy przyrządzić z ich ulubionych warzyw. Oryginalna potrawa gotowa!
Pełen wrażeń Dzień Dziecka w kuchni zakończmy przygotowaną razem, pyszną sałatką z sezonowych warzyw i owoców. Proponujemy kompozycję truskawkowo-szparagową, która swoim apetycznym zestawieniem kolorów skusi nawet największego niejadka! Do jej przygotowania będziemy potrzebować: 2 łyżek Majonezu Dekoracyjnego WINIARY, 4 liści sałaty, 250 g świeżych truskawek, 250 g świeżych szparagów, 2 łyżek oliwy z oliwek, 100 g szynki konserwowej, łyżkę przyprawy ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i odrobiny soku z cytryny - do smaku. Na początek poprośmy nasze pociechy, aby umyły truskawki i pozbawiły ich szypułek. Tak przygotowane owoce kroimy na ćwiartki, a oczyszczone szparagi na kawałki ok. 1 cm. Szparagi smażymy 10 minut na oliwie, następnie doprawiamy je przyprawą ZIARENKA SMAKU uniwersalne WINIARY i sokiem z cytryny. Następnie kroimy szynkę w cienkie paseczki. Kolejnym krokiem jest połączenie wszystkich składników z Majonezem Dekoracyjnym WINIARY. Pozwólmy, aby to zadanie wykonały nasze pociechy, z pewnością sprawi im to dużo frajdy! Następnie sałatkę układamy wspólnie na liściach sałaty. Ostatnim zadaniem dla naszych małych pomocników będzie udekorowanie naszej kompozycji listkami mięty lub melisy. Smacznego!
Więcej inspiracji na oryginalne i smaczne dania na Dzień Dziecka można znaleźć na stronie www.winiary.pl.
* Dane pochodzą z badania konsumenckiego „Odkrywamy smaki rodzinnych chwil”, Millward Brown na zlecenie marki WINIARY.
dostarczył infoWire.pl