Zbliża się Wielkanoc – czas spędzony w gronie najbliższych, któremu towarzyszy szczególny nastrój i oczywiście pyszne dania. TEEKANNE we współpracy z blogerami stworzyło małą listę przepisów na świąteczne wypieki. Kulinarne inspiracje będą wyśmienitym urozmaiceniem wielkanocnego menu. Ich przygotowanie jest proste i szybkie.
Babka marchewkowa z lukrem herbacianym (autor: http://kolorowo-torcikowo.blogspot.com/)
Składniki:
2 szklanki mąki pszennej
200 g masła
4 jaja
1,5 szklanki cukru pudru
1 torebka cukru waniliowego
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 szklanki tartej, odsączonej marchwi (najlepiej pozostałości po wyciskaniu soku)
Na lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
3-4 łyżki mocnej esencji z czarnej herbaty TEEKANNE NERO
Wykonanie:
Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Masło utrzeć, dodając po jednym jajku i 2-3 łyżki cukru pudru. Do utartego masła dodać cukier waniliowy oraz tartą marchew - wymieszać. Na koniec dodać mąkę z proszkiem do pieczenia - połączyć dokładnie składniki. Formę do babki posmarować tłuszczem i wysypać tartą bułką. Do formy przełożyć ciasto. Piec w 180 stopniach przez 40 minut. Upieczoną babkę wyjąć z formy, pozostawić do ostygnięcia.
Przygotować lukier. Cukier puder utrzeć, dodając esencję herbacianą. Lukrem polać babkę marchewkową.
Pudding cytrynowy a’la suflet (autor: http://kuchennelasuchowanie.blogspot.com/)
Składniki:
2 łyżki masła, w temperaturze pokojowej + 2 łyżki do wysmarowania
1 szklanka cukru
3 duże jajka, w temperaturze pokojowej
1 łyżka skórki z cytryny
¼ szklanki mąki pszennej
¼ łyżeczki soli
1 szklanka mleka
2/3 szklanki soku z cytryny, około 4 sztuk
Będą potrzebne także 4 średnie kokilki lub 2 większe miseczki
Wykonanie:
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Kokilki smarujemy tłuszczem. W międzyczasie w garnku gotujemy 9 szklanek wody. W misce ubijamy masło wraz z cukrem (w szklance pozostawiamy 2-3 łyżki, które użyjemy potem). Miksujemy 2-3 minuty, aż powstanie ziarnista, lecz dobrze wymieszana masa.
Białka oddzielamy od żółtek. Żółtka dodajemy wraz ze skórką otartą z cytryny do miksowanego cukru z masłem i ucieramy kilka minut, aż składniki całkowicie się połączą. Następnie dodajemy przesianą mąkę oraz sól i dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko oraz sok z cytryny, miksujemy do wymieszania – powstanie dosyć rzadka masa. W kolejnej misce ubijamy białka jaj na sztywną masę. Dodajemy resztę cukru i miksujemy kolejne 2 minuty. Przy pomocy silikonowej – lub innej szpatułki bardzo ostrożnie ubite białka dodajemy do masy z żółtkami. Delikatnie, w jednym kierunku mieszamy do połączenia. Przygotowane ciasto wlewamy do przygotowanych ramekin prawie do pełna. Kokilki ustawiamy na blasze, na którą wylewamy gotowaną wodę – powinna do połowy zakrywać foremki.
Pieczemy 30-40 minut w temperaturze 180 stopni.
Kukurydziane babeczki z nutą cytrynową (autor: http://jablka-z-cynamonem.blogspot.com/)
Składniki:
1 szklanka mąki kukurydzianej
1/3 szklanki mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki nierafinowanego cukru/ksylitolu
4 jaja
skórka otarta z jednej cytryny
1 łyżeczka startego imbiru
2 łyżki mielonego maku
1,5 łyżki oleju
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę. Do masy dodajemy stopniowo cukier i dalej ubijamy na niskich obrotach. Następnie dodajemy żółtka i ubijamy jeszcze przez chwilę. Przesiewamy mąki z proszkiem do pieczenia i dodajemy do powstałej masy. Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy. Przekładamy do papilotek, foremek silikonowych lub formy na muffiny. Wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni i pieczemy przez 20-30 minut.
dostarczył infoWire.pl