Lekko i kolorowo
Wczesna wiosna to czas, kiedy czujemy się senni, zmęczeni i apatyczni. W tym okresie, jak nigdy przedtem nasz organizm potrzebuje solidnego zastrzyku energii, a my pragniemy na naszym stole świeżości i koloru. Chrupiąca sałata, pierwsze szparagi, zielone ogórki, pachnący koper – to nimi już wkrótce będziemy się delektować. Bo jeśli wiosna, to przecież musi być lekko, kolorowo i przede wszystkim zdrowo. W taką konwencję doskonale wpisują się np. wiosenne tosty lub sałatka a’la Nicejska. To świetna propozycja zarówno na przekąskę, jak i lekką kolację. Poniżej przedstawiamy przepisy, jak je przygotować.
Sałatka a’la Nicejska
Składniki:
· 1 opakowanie kiełbasy krakowskiej light firmy Konspol
· 2 świeże ogórki
· kilka rzodkiewek
· 4 jajka
· 40 g żółtego sera w kawałku
· pęk świeżego kopru
· sól i grubo zmielony pieprz
· 60 ml oliwy z oliwek
· 2 łyżki soku z cytryny
· 1 łyżka octu winnego
· 1 łyżeczka musztardy
· 1 ząbek czosnku
W pierwszej kolejności szykujemy dressing. Do miseczki dodajemy oliwę z oliwek, sok z cytryny, ocet winny, musztardę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Wszystkie składniki bardzo dokładnie mieszamy, tak by powstała gładka i jednorodna emulsja. Następnie kiełbasę krakowską light firmy Konspol, ogórek, ser żółty oraz rzodkiewkę kroimy w kostkę. Jajka gotujemy na twardo, a później kroimy w kostkę. Połówkę jednego jajka zostawiamy w całości i układamy na koniec na sałatce. Koper drobno siekamy i następnie dodajemy do sałatki. Całość doprawiamy przygotowanym wcześniej dressingiem.
Wiosenne tosty
Składniki
· 4 kromki pieczywa tostowego
· kilka plasterków polędwicy królewskiej light w plastrach firmy Konspol
· kilka liści świeżej sałaty
· 1 pomidor
· 1 cebula
· kilka plasterków sera cheddar
Przygotowanie
W pierwszej kolejności chleb kroimy w trójkąty i wkładamy do tostera aż się zarumienią. Po wyjęciu na jednej kromce układamy sałatę, plaster pomidora, ser cheddar oraz polędwicę królewską light w plastrach firmy Konspol. Cebulę kroimy w piórka i układamy na szynce. Całość doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Kanapkę przykrywamy drugą kromką. Opcjonalnie możemy podawać z sosem czosnkowym.