Do przygotowania zupy potrzebne będą:
Miąższ z dyni – ok. 800 gram
1 średniej wielkości cebula
4 marchewki
1 łyżka miodu
2 łyżki pasty curry
cytryna
pieprz
250 ml wody
500 ml mleka kokosowego
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Warzywa kroimy na małe kawałki i podsmażamy w dużym garnku. Dodajemy miód, pastę curry, pieprz, sok z cytryny i wodę. Wszystko razem mieszamy i gotujemy na wolnym ogniu przez około 20 minut.
Na koniec zabarwiamy zupę mlekiem kokosowym i przyprawiamy gałką muszkatołową. Nie przestajemy gotować, dopóki wszystkie warzywa nie staną się miękkie. Na koniec miksujemy wszystko do uzyskania jednolitego kremu.
Do przygotowania zupy pomocne okażą się garnki firmy Sapir. Wykonane są z wysokiej jakości stali nierdzewnej i mają specjalnie zaprojektowane dno termiczne, które optymalnie przewodzi ciepło. Uchwyty pokryte okładziną silikonową chronią przed poparzeniem. Pokrywki wykonane z hartowanego szkła posiadają specjalny otwór wylotu pary. Garnki nadają się do stosowania we wszystkich rodzajach kuchenek. Dodatkową zaletą jest możliwość mycia w zmywarce. Garnki można kupić w zestawie bądź pojedynczo, są dostępne w różnych pojemnościach.
Na deser proponujemy paterę wykonaną z wysokiej jakości hartowanego szkła. Nadaje się ona zarówno do zimnych, jak i ciepłych deserów. W komplecie z eleganckim zaparzaczem o pojemności 600 ml tworzą elegancki zestaw, który nada odświętnego charakteru każdemu spotkaniu.