Interesuje Cię włoska kuchnia? Szukasz nowych inspiracji? Wystawa „Cibus e Italia”, skupiająca producentów najlepszych włoskich produktów ze wszystkich zakątków Półwyspu Apenińskiego, to miejsce dla Ciebie. Ponad 60 warsztatów oraz spotkań o tematyce kulinarnej z pewnością zainteresuje miłośników włoskich smaków.
Co drugi rok w pierwszej połowie maja w położonym na północy Włoch mieście Parma odbywa się najważniejsze wydarzenie z branży spożywczej. Cibus Parma – bo taka jest nazwa międzynarodowej, 3-dniowej wystawy, gromadzi tysiące gości związanych z branżą żywieniową. Jest to jedna z największych i najważniejszych imprez tego typu organizowanych we Włoszech. Skupia ona wielu dystrybutorów, importerów i ekspertów lokalnego rynku, a także ponad tysiąc wystawców z 55 krajów, którzy chcą zaprezentować swoje najnowsze produkty i usługi oraz podzielić się wiedzą i produktami związanymi z gastronomią.
Cibus na targach EXPO 2015 w Mediolanie
Dla wszystkich zainteresowanych uczestnictwem w wydarzeniu mamy dobrą wiadomość. W tym roku będzie możliwość uczestnictwa w kulinarnej wystawie Cibus na EXPO 2015 w Mediolanie, która trwać będzie od 1 maja do 31 października 2015. Z tej okazji powstanie specjalny pawilon o nazwie „Cibus e Italia”, w którym udział potwierdziło ponad 110 firm. Pawilon ten został podzielony na 15 tematycznych działów takich jak: mleczno-serowa, deserowa, warzywna, rybna i inne. Wydarzenia, odbywające się w ramach „Cibus e Italia” zostały podzielone na 3 sekcje tematyczne: Terytoria – lokalne aspekty gastronomii i produkcji wina, Technologia odnawialna umożliwiająca produkcję rolną i żywności oraz Marki i Smaki ilustrującą jak prywatne konsorcjum wiodących firm promuje kuchnię włoska na świecie. - Sercem pawilonu jest panoramiczny taras na którym odbywać się będą spotkania i akcje promocyjne. Ponad 60 wieczorów wypełnią różne wydarzenia organizowane przez wiele firm i instytucji: unikalne wystawy przedstawiające tradycję i sekrety produkcji włoskiego jedzenia, konferencje, a także seria spotkań zorganizowanych przez magazyn „Inside”, podczas których będzie okazja do zobaczenia się z kucharzami, projektantami oraz wystawcami. Podczas tych niezwykle ciekawych spotkań będzie możliwość poznania tajników kuchni włoskiej, a także porozmawiania z fachowcami z branży kulinarnej – opowiada Leonardo Massi, ekspert kulinarny marki Malma.
Włoska kuchnia na co dzień
Niewiele osób ma okazję wybrać się na EXPO 2015 w Mediolanie, by rozkoszować się włoską kuchnią. Jednak nic straconego! – Dzięki dobrym produktom i makaronom Malma możemy najlepsze włoskie przepisy przygotować samodzielnie. Nasza kuchnia to proste przepisy, które Polacy uwielbiają komplikować: za dużo sosu, za dużo przypraw - to Wasze główne grzeszki! – tłumaczy Alfredo Boscolo ekspert kulinarny marki Malma. – Jeśli nie macie okazji wyruszyć w podróż do Mediolanu, kulinarnie przeniesie Was tam Tagliatelle gialle alla milanese. Ten prosty makaron to rozkosz dla podniebienia, która na długo zagości w waszych sercach. Kilka prostych składników takich jak szafran czy białe wino i wspaniała kolacja gotowa – dodaje Leonardo Masi.
Kuchnia włoska to bogactwo wspaniałych produktów takich jak sery, wędliny, warzywa, które świetnie sprawdzą się jako dodatek do makaronu. Jednak pamiętajmy o radzie ekspertów z kuchni Dantego: nie komplikujmy! Wystarczy nasz ulubiony makaron Malma, kilka dodatków i włoskie wino, by przyszykować wyjątkową kolację dla naszych najbliższych.
Malma – jedyna w swoim rodzaju! Najwyższa jakość w połączeniu z pasją i zaangażowaniem po to, by móc rozsmakować się i zakochać pysznej, włoskiej kuchni. Per l’amore della pasta!
***
Tagliatelle gialle alla milanese
Składniki:
- 200 g makaronu Malma tagliatelle
- 1 cebula
- Szczypta szafranu
- 1 łyżka masła
- 1 łyżka mąki
- 100 ml bulionu
- 25 ml białego wina
- Sól, pieprz
- Parmezan
Przygotowanie:
Makaron gotujemy według zaleceń producenta na opakowaniu.
Szafran namaczamy w winie.
Na maśle przesmażamy posiekaną cebulę i dodajemy mąkę. Przesmażamy, dodajemy bulion i wino. Gotujemy do momentu, aż sos zgęstnieje. Do sosu dokładamy makaron i mieszamy. Podajemy obficie posypany parmezanem.
Kuchnia Dantego
Czyli dwóch sympatycznych Włochów – Alfredo i Leonardo – wenecjanin i florentczyk, którzy nade wszystko cenią sobie rodzimą kuchnię i literaturę, z powodzeniem łącząc je ze sobą. Jeden jest doktorem polonistyki i absolwentem konserwatorium, drugi posiada doktorat z Historii Europy. Leonardo na co dzień wykłada na UKSW, a Alfredo pracuje w korporacji. Gotowania uczyli się od swoich mam. Nieodzownym elementem dań z ojczyzny Leonarda i Alfreda jest Malma – makaron, który został stworzony z myślą o włoskiej kuchni i którego jakość potwierdzają sami Włosi
dostarczył infoWire.pl