Poza swoimi właściwościami leczniczymi, borówka czerwona jest cenionym składnikiem wielu potraw. Najczęściej wykorzystuje się ją do przygotowywania przetworów, którymi następnie okraszać można zarówno śniadaniowe bułeczki maślane, jak i dania obiadowe. Brusznica doskonale komponuje się z dziczyzną i ptactwem, a także wołowiną. Nie każdy wie, że galaretka borówkowa jest podstawowym składnikiem słynnego angielskiego sosu Cumbarland, który mieszkańcy Wysp z lubością stosują do dziczyzny. Aby go przygotować, należy galaretkę zmieszać z chrzanem, skórką pomarańczową i gruszkami oraz przyprawić imbirem i musztardą. Jego oryginalny smak na pewno przypadnie do gustu prawdziwym koneserom. Borówkę czerwoną można także ukwasić. W tym celu do dużego szklanego słoja wraz z borówkami wsypać należy odpowiednią ilość soli i cukru, przyprawić goździkami i imbirem. Dodać można kilka ćwiartek jabłka antonówki. Słoik przechowywać należy w chłodnym i zacienionym miejscu, a jego zawartość po ukwaszeniu będzie nieocenionym dodatkiem do mięs, serów i pasztetów – doda im głębi i charakteru.
Świadomość kulinarna Polek jest naprawdę duża, a wyobraźnia nieograniczona. Nowoczesne Panie Domu chętnie eksperymentują i podejmują nowe kulinarne wyzwania. Coraz częściej sięgają więc po borówki, stosując je jako dodatek do mięs, serów i pasztetów – mówi Małgorzata Przeździecka, przedstawiciel marki Owocowa Rozkosz i Marketing Manager firmy Scandic Food. Do realizacji tych tradycyjnych a także coraz to nowych i bardziej fantazyjnych przepisów, łączących na przykład mięso z niecodziennymi owocowymi dodatkami, warto wypróbować specjalnie przygotowaną do takich celów, borówkę w słoiku. Właśnie wprowadziliśmy taki produkt do oferty marki Owocowa Rozkosz. Jest ona równie wartościowa i smaczna, jak własnoręcznie robione, domowe przetwory i co najważniejsze – ogólnodostępna.
To prawda - warto odejść czasem od stereotypowego schabowego i zaserwować gościom lub rodzinie prawdziwie wykwintne i – co najważniejsze – niebiańsko pyszne danie, którego przygotowanie, wbrew pozorom, może być proste i niedrogie.
www.scandic-food.pl