Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2018-03-29

A A A POLEĆ DRUKUJ

Zaskocz bliskich w święta! Oto przepis na wegańską odsłonę klasycznego mazurka

Wielu z nas kojarzy nadchodzący świąteczny czas z zapachem wypieków, wypełniającym nasze domy. Istnieją jednak osoby, które ze względu na swoją dietę często nie mogą w pełni cieszyć się świątecznymi słodkościami. Do tej grupy zaliczają się również weganie. Czasami wystarczy jednak odrobina kreatywności, szczypta innowacji oraz mały dodatek inspiracji – aby tradycyjny mazurek stał się wypiekiem całkowicie wegańskim. Oto przepis!

 

Święta wielkanocne nie mogą obejść się bez tradycyjnego ozdabiania jajek, puszystych bab wielkanocnych z babcinych przepisów czy lubianego przez dzieci, „lanego poniedziałku”. Nieodłącznym symbolem świąt stał się także klasyczny słodki mazurek. Zdarza się jednak,  że osoby będące na różnego rodzaju dietach, nie mogą w pełni cieszyć się ich kulinarną odsłoną.    

 

Z uwagi na takie właśnie osoby warto odświeżyć klasyczne świąteczne receptury i postawić na wypróbowanie nowych, równie pysznych przepisów. Poniżej prezentujemy przepis na mazurka, którym bez oporów mogą zajadać się osoby przebywające na diecie wegańskiej. Smacznego!   

 

Wielkanocny wegański mazurek


Składniki:

Ciasto:

300 g cukru pudru Cukier Królewski

150 g mąki orkiszowej jasnej

120 g oleju kokosowego

30 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

lodowata woda

 

Masa karmelowa:

120 g cukru trzcinowego Cukier Królewski 200 ml mleka kokosowego (gęstej części)

1 łyżka oleju kokosowego

połówki orzechów włoskich

 

 

Przygotowanie:

 

Krok I

Mąki oraz cukier puder przesiewamy do miski, dodajemy proszek do pieczenia, mieszamy. Następnie dodajemy olej kokosowy (o stałej konsystencji) i zagniatamy ciasto. Dolewamy bardzo zimną wodę do momentu gdy uda nam się uformować ciasto (około 2-3 łyżki). Ciasto owijamy folią i wkładamy do lodówki na około 1-2 godziny.

 

Krok II

Schłodzone ciasto dzielimy na dwie części. Pierwszą część wałkujemy na cienki placek o owalnym kształcie. Następnie wykrawamy z niego kształt jajka. Z pozostałego ciasta formujemy cienkie wałeczki, zaplatamy ze sobą po dwa, a następnie owijamy nimi brzegi mazurka. Nakłuwamy w kilku miejscach widelcem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C i zapiekamy około 20 minut do złotego koloru.

 

Krok III

Cukier trzcinowy rozpuszczamy na patelni lub w garnku o grubym dnie. Gdy całkowicie się rozpuści, dodajemy do niego olej kokosowy, mieszamy, a następnie studzimy. Mleko kokosowe mieszamy z wystudzonym karmelem.

 

Krok IV

Na upieczony i ostudzony spód mazurka, wykładamy masę karmelową. Wierzch dekorujemy połówkami orzechów włoskich.

 

Słodkich przepisów i inspiracji szukaj również na www.facebook.com/ZycieJestSlodkie oraz www.cukier-krolewski.pl/przepisy





Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS