Centrum Prasowe Wirtualnemedia.pl

Tekst, który zaraz przeczytasz jest informacją prasową.

Redakcja nie ponosi odpowiedzialności za jego treść.

2013-01-07

A A A POLEĆ DRUKUJ

Zimą jedzmy mrożonki

150x110
Mrożenie jest jednym z najstarszych i najwłaściwszych sposobów utrwalania żywności. Dzięki tej metodzie także zimą możemy cieszyć się smakiem warzyw i owoców oraz korzystać z bogactwa zawartych w nich składników. Z głęboko zamrożonych produktów szybko i sprawnie przygotujemy wiele smacznych dań.

Zimą i wczesną wiosną, kiedy mamy ograniczony dostęp do świeżych warzyw i owoców, nie trzeba rezygnować z jedzenia tych cennych darów natury. Doskonałą propozycją dla wszystkich, którzy w okresie zimowym tęsknią za smakiem lata są mrożonki.
- Głęboko mrożone warzywa są źródłem witam, soli mineralnych i błonnika. Ich wartość odżywcza jest dobrze zachowana i porównywalna do świeżych produktów. Niskie temperatury zachowywane w procesie produkcji nie tylko utrwalają składniki odżywcze, ale także błyskawicznie hamują rozwój pleśni i bakterii – mówi Monika Wardyn z „Chłodni Olsztyn” Sp. z o.o. oferującej mrożonki owocowe i warzywne.

Jakość artykułów spożywczych i ich pochodzenie, niezależnie od tego czy kupujemy świeże czy mrożone produkty, zawsze jest bardzo istotną kwestią. - Surowce do produkcji naszych mrożonek pozyskujemy przede wszystkim z terenów Warmii i Mazur, które ze względu na niski stopień uprzemysłowienia są uznawane za region czysty ekologicznie. Naszymi dostawcami są sprawdzone, wyspecjalizowane gospodarstwa rolne – podkreśla M. Wardyn.
O wysokiej jakości wyrobów „Chłodni Olsztyn” i ich polskim pochodzeniu świadczą certyfikaty „Doceń polskie”, zdobyte przez tego producenta. Godłem Ogólnopolskiego Programu Promocyjnego „Doceń polskie” nagrodzono mieszankę warzywną Bukiet warzyw oraz Maliny homogenizowane ekologiczne. Maliny zdobyły dodatkowo tytuł TOP PRODUKT, co oznacza, że pięcioosobowe grono ekspertów przyznające certyfikaty wystawiło temu produktowi maksymalną liczbę punktów.

Przed zamrożeniem składniki muszą zostać poddane odpowiedniej obróbce. - Warzywa, zanim trafią do jednostkowych opakowań, są obierane, krojone, blanszowane i oczywiście zamrażane. Dzięki temu z gotowych mrożonek można szybko i wygodnie przyrządzić wiele przysmaków - dodaje przedstawicielka „Chłodni Olsztyn”.

Mrożone warzywa mogą być składnikiem zup, dań gotowanych na parze czy dodatkiem do drugich dań. Z kolei zamrożone owoce doskonale nadają się do przyrządzania różnego rodzaju deserów i ciast. Przepisy na dania z mrożonek można znaleźć na stronie internetowej producenta - www.chlodnia.olsztyn.pl.


* * *
Ogólnopolski Program Promocyjny „Doceń polskie”
www.DocenPolskie.pl
Program „Doceń polskie” ma na celu promocję wysokiej jakości produktów spożywczych dostępnych na polskim rynku. Ich selekcją, oceną i przyznaniem certyfikatu „Doceń polskie” zajmują się eksperci, reprezentujący m.in. Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Fundację Klubu Szefów Kuchni oraz Stowarzyszenie Rzeźników i Wędliniarzy RP.




Tylko na WirtualneMedia.pl

Zaloguj się

Logowanie

Nie masz konta?                Zarejestruj się!

Nie pamiętasz hasła?       Odzyskaj hasło!

Galeria

PR NEWS