Dieta osoby z chorobą nowotworową powinna być zbilansowana i dopasowana do indywidualnych potrzeb. Odpowiednie wsparcie żywieniowe stanowi niezwykle istotny element terapii onkologicznej, dlatego tak ważna jest edukacja w tym zakresie. Mając na uwadze tę kwestię, 10 lutego 2017r. Nutricia Medyczna zorganizowała warsztaty „Żywienie w chorobie onkologicznej”, podczas których pacjenci oraz ich opiekunowie, w towarzystwie znanych blogerów kulinarnych, mieli okazję zgłębić zagadnienie żywienia w tej chorobie.
Choroba nowotworowa znacząco zmienia zapotrzebowanie organizmu na poszczególne składniki odżywcze. Z tego powodu pacjenci powinni stosować odpowiednio skomponowaną dietę, która odżywi ich organizm i może pozytywnie wpłynąć na zminimalizowanie niektórych skutków ubocznych chemioterapii oraz poprawić tolerancję leczenia. Pomimo występowania u pacjentów różnych dolegliwości utrudniających przyjmowanie posiłków, niezwykle ważne jest, aby zrealizować dzienne zapotrzebowanie organizmu na składniki odżywcze. Często nie jest to możliwe poprzez zastosowanie tradycyjnej diety. W takich sytuacjach istotne jest włączenie preparatów do żywienia medycznego – wyjaśnia dietetyk Ewa Ceborska-Scheiterbauer, która przedstawiła gościom zarówno teoretyczną, jak i praktyczną stronę zagadnienia żywienia w chorobie onkologicznej.
Prowadzącej towarzyszyły blogerki kulinarne: Magda Gendźwiłł z Crust&Dust, Ania Kosterna-Kaczmarek z bloga Czosnek w pomidorach, Agata Chmielewska z Eskperymentalnie.com oraz Marta Babaczyk z kuchnia-marty.pl, które na tę okazję przygotowały specjalne, dedykowane potrzebom pacjentów onkologicznych, przepisy oparte na specjalistycznych preparatach odżywczych Nutridrink Protein.
Celem warsztatów było zwiększenie świadomości osób chorych i ich bliskich na temat roli prawidłowego żywienia w chorobie. Co prawda nie ma jednej uniwersalnej diety dla wszystkich pacjentów, a każdy przypadek wymaga indywidualnego podejścia, jednak dzięki tego typu spotkaniom pacjenci oraz ich opiekunowie mogą dowiedzieć się, jak przygotować pełnowartościowe i smaczne posiłki, wzbogacone preparatami odżywczymi, które wspierają ich w zmaganiach z chorobą – mówi autorka bloga Kuchnia Marty.
Forma spotkania stała się dla blogerów zarówno inspiracją, jak i wyzwaniem. Ania, autorka bloga Czosnek w Pomidorach, tak opisuje swoje wrażenia: Po raz pierwszy miałam przyjemność prowadzenia warsztatów dla osób z chorobą nowotworową. Nie ukrywam, że byłam przed nimi zestresowana, jak się potem okazało, zupełnie niepotrzebnie. Zaproponowane przeze mnie danie smakowało gościom, co sprawiło mi ogromną radość. Cieszę się też, że mogłam osobiście poznać pacjentów. Było to doświadczenie, którego nigdy nie zapomnę. Lubię pomagać innym, a kwestia odpowiedniego odżywiania jest dla tych osób naprawdę ważna.
Magda z bloga Crust&Dust dodaje: Zmaganie się z ciężką chorobą zupełnie zmienia dotychczasowe życie. Przygotowując mój przepis chciałam jednak pokazać, że w tym trudnym dla pacjenta czasie można zjeść coś, co kojarzy się z odpoczynkiem i ciepłem - odniosłam się więc do śródziemnomorskich smaków. Stąd pomysł na drożdżową foccacię z suszonymi pomidorami, orzechami włoskimi i preparatem Nutridrink Protein o smaku brzoskiwnia-mango, która może stanowić dla pacjenta pożywne śniadanie lub podwieczorek.
Dieta chorego onkologicznie powinna odpowiadać zapotrzebowaniu na wszystkie składniki odżywcze. W przypadkach, gdy tradycyjna dieta nie jest w stanie go pokryć, warto wprowadzić do diety pacjenta doustne preparaty odżywcze, np. Nutridrink Protein, które dostarczają w niewielkiej objętości dużą liczbę kalorii i składników odżywczych. Zachowanie prawidłowego poziomu odżywienia organizmu osoby chorej zwiększa szansę na poprawę kondycji organizmu, wspiera również pacjenta w okresie terapii.
Cieszę się, że mogłam wziąć udział w tak wartościowym projekcie, który uświadamia pacjentów, jak ważne w zmaganiach z chorobą onkologiczną jest odpowiednie żywienie. Dzięki organizacji tego typu spotkań osoby z chorobą nowotworową mogą poznać przepisy na dania, które są nie tylko smaczne, ale też dostarczają im niezbędnych substancji odżywczych – mówi Agata z bloga Eksperymentalnie.com.
Przepisy na prezentowane podczas warsztatów potrawy zostaną opublikowane na poszczególnych blogach. Więcej przepisów z wykorzystaniem preparatów odżywczych znajduje się na stronie www.nutriblog.pl.
dostarczył infoWire.pl